Storseger över AIK

Publicerad: 2023-11-01
FHC DAM
Efter en jämn inledande period hemma mot AIK tog Frölunda över matchen och släppte den sen aldrig. Mötet med jumbon i SDHL slutade i storseger, 7-0.
— Två bra matcher nu efter en tung tung period ger väldigt mycket energi till laget, säger Michelle Karvinen efter segern.

Det blev en fartfylld och något svängig inledning på matchen hemma mot AIK, där lagen bytte puck med varandra. Men där varken FHC eller AIK lyckades få fast spelet i offensiven.

Så kom matchens fösta mål genom Matilda Nilsson.
Felvänd med ryggen mot mål serverades en omarkerad Nillson pucken av Michelle Karvinen, och tunnlade in ledningsmålet med en backhand efter sju spelade minuter.

AIK kom direkt med svar när man skickade puckar mot Maja Helge i Frölundas mål, och även om pucken för en kort stund låg lös i målområdet bakom Helge kunde försvaret rensa undan innan AIK kunde peta till den.

Michelle Karvinen var därefter riktigt nära 2-0 på spelvändning men missade i sista dragningen framför AIK:s målvakt. Även AIK fortsatte sätta Helge på prov och Frölundas målvakt svarade med att stå för en rad benparader.

Frölund drog på sig totalt fem utvisningar under matchen, där de två första kom direkt efter varandra när det återstod drygt fem minuter av första halvlek.

En utvisningsperiod som Frölunda löste, utan större problem.

Med en minut kvar att spela av den första perioden kom tredje Frölundautvisningen när Emilia Vesa trippade en AIK-spelare precis vid blålinjen. Den här gången lyckades gästerna bättre med sitt powerplay och höll sig i offensiven i princip hela slutminuten av perioden. Men det utan att spräcka Helges nolla.

— Vi har tre utvisningar på raken som såklart inte ska hända, men jag tycker ändå vi kommer ut i andra och tar kontroll, sen tycker jag vi håller hela matchen, säger Michelle Karvinen.

Islossningen

Frölunda fick starta andra perioden en man mindre och AIK kom visserligen nära med ett avslut som smekte överkanten av ribban i slutet på det nummerära överläget, men något mål kom aldrig. Frölunda hade klarat av ytterligare ett boxplay.

Därefter handlade allt om hemmalaget, och gästernas målvakt.

Det var Frölunda som grep tag om den andra perioden mer och mer och till slut skulle målproduktionen lossna rejält för hemmalaget, och kanske kunde det blivit fler mål men gästernas Blanka Skodova stod för flera viktiga räddningar som såg till att AIK en stund in i andra fortfarande hängde med i matchen.

Karvinens framspelning till Sarah-Éve Coutu-Godbout fem minuter in på andra perioden kunde lika väl gett Frölunda en tvåmålsleding. Då stod AIK:s målvakt åter för ett vasst ingripande när hemmalaget kom två mot en.

Bara sekunder senare satt dock 2-0-målet när Felizia Wikner Zienkiewiczs skott klingade i ribban och gick ner bakom mållinjen. Framspelningen stod Emilia Vesa för.

Coutu Godbout var nära på nytt när hon kom i fart framför mål men inte heller denna gång lyckades skottet överlista gästernas Blanka Skodova mellan stolparna. Men trots flertalet räddningar av Skodova så gick FHC till pausvila med 4-0, där Michelle Karvinen var sista målgöraren i mittenperioden. Frölundas kapten fick skickat in sitt första spelmål för säsongen.

— Det kom lite längre in än jag hade hoppats men vägen dit är alltid intressant. Man får lära sig saker och en del om sig själv, kanske hur man ska tänka och inte göra, vad som är bra och inte bra. Så man lär sig väldigt mycket när det är tufft också, med det klart det är en liten lättnad när man sätter första - det släpper lite, säger Karvinen.

Mindre var det att göra för Maja Helge, något skottstatistiken inte minst skvallrar om. Frölundas målvakt behövde bara mota tre avslut i den andra perioden.

Utklassning i tredje

Tredje perioden tillhörde även den Frölunda. Även om man fortsatte dra på sig utvisningar, som kunde varit en öppning för AIK att jobba sig in mer i matchen.  Men precis som i de andra perioderna hade FCH inga problem att stå emot en man mindre. Michelle Karvinen utökade istället till 5-0 med sitt andra mål för kvällen och Edit Danielsson satte 6-0 när det återstod fyra minuter av matchen. Och det skulle komma ett sjunde för Frölunda innan slutsignalen ljöd.

— Det är jätteskönt såklart. Två bra matcher nu efter en tung tung period ger väldigt mycket energi till laget och många fick göra mål idag, säger Michelle Karvinen.

Helges nolla kunde spruckits i slutsekunderna, men Frölundas målvakt stod för en riktig TV-räddning när AIK:S Hikaru Yamashita kom på friläge.
Efteråt hyllar kapten Michelle Karvinen lagets målvakt för kvällens insats, och lyfter det som en stor anleding till att man håller tätt även i boxplay .

—  Det är en trygghet för oss att veta att vi är såpass stabila i boxplay. Sen ska det också ges väldigt mycket credd till våra fantastiska målvakter som gör det otroligt bra! Det är många förstamål i Frölunda idag och första gången Maja (Helge) får hålla nollan också, så det är många grejer som ger laget energi.

Frölunda vann med 7-0 och laget kunde fira nere på isen med Hanna Olsson som stöd på läktaren.

— Det är första gången vi fått se Hanna nu sen operationen, för hon har inte kunnat eller fått vara här. Så otroligt glad att få se henne hör, vi har saknat henne och förhoppningsvis får vi se henne lite oftare nu, säger en nöjd Michelle Karvinen.