Frölundas historiska säsong fortsätter – klara för semifinal

Publicerad: 2024-03-01
FHC DAM
Frölundas historiska säsong fortsätter, efter att man besegrat Djurgården i den femte avgörande kvartsfinalen.
- Det var glädje och lättnad i en och samma känsla när signalen gick, säger Andrea Dalen efter 2-1-segern.

Nu väntar Luleå i semifinalen.

Inte i en enda match under kvartsfinalserien hade Frölunda varit laget som gjort första målet. Men i den femte avgörande matchen bröt man mönstret.

Frölunda kom ut starkt och även om man hade fortsatta problem med powerplayspelet så var man det styrande laget i första delen av matchen. Det skulle också leda till att man blev första lag att göra mål.

Felicia Linder hittade Felizia Wikner Ziekniewicz vid högra stolpen och levererade pucken som Zienkiewicz säkert skickade upp i bortre krysset.

Frölunda drog på sig en onödig utvisning när man missade i bytet och var för många på isen, vilket resulterade i att Liliane Perrault fick åka och sätta sig, halvvägs in på perioden. Frölunda klarade av underläget men det var en öppning in i matchen för gästerna. Någon kvittering kunde DIF däremot inte få till och Frölunda behölls sin ledning perioden ut.

Om Fröunda hade pressen och spelt i första perioden så var det helt ombytta rollen i början av den andra. Djurgården tryckte på från start och efter att ha bommat två klara målchanser missade man inte den tredje.

Kvitteringen var ett faktum efter att Tereza Plosova stötte in 1-1 efter drygt fem minuter.

Till stora delar tillhörde mittenperioden Djurgården. Men i kvällens bästa anfall från Frölunda kom nästa mål. Michell Karvinen tog in pucken i offensiven, åkte ett varv innan hon droppade den vidare och efter ett fint klapp-klapp spel kunde Andrea Dalen komma in centralt och skicka iväg pucken till 2-1.

Ledningsmålet gav Frölunda lite andrum, dock inte länge då Djurgården fortsatte och gästerna hade hög press mot Frölundamålet i slutminuterna.

- Det klart det är skönare att leda med ett mål än att hela tiden jaga. Man spelar med lite mer lugn i större delar av matchen, istället för att jaga. Så jag tycker att vi tar med oss ganska mycket energi och dom får lägga mycket på att ta ikapp oss, så det är mycket skönare att leda med en än att ligga under. Det är skönt i också att gå in med en ettmålsledning inför sista, för det ger ju en lite bättre känsla i laget. Så det var väldigt skönt att trycka ner dom lite extra inför dom sista 20, säger målskytten Andrea Dalen.

"Glädje och lättnad"

Tredje perioden skulle bli en betydligt jämnare historia. Spelet svängde rejält och lagen bytte chanser med varandra första tio minuterna. Sen blev det en femminutersperiod då Frölunda tog kommandot, men dubbla utvisningar på Frölunda när det återstod fem minuter och allt skiftade på nytt.

Frölunda tog visserligen effektivt död på första minuten av den första utvisningen, genom att rensa undan och hålla bort Djurgården från Frölundas zon. Men med bara sekunder kvar kom nästa utvisning och nytt spel i numerärt underläge väntade med tre minuter kvar att spela.

Djurgården plockade målvakten och gjorde allt för en kvittering. Men med Stephanie Neatby mellan stolparna och 625 supportrar i ryggen kunde Frölunda säkra segern.

Matchen slutade 2-1, vilket innebär att Frölunda tog hem matchserien med 3-2 och är klara för semifinal.

- Det var glädje och lättnad i en och samma känsla när signalen gick. Vi har krigat på nu i fem tuffa matcher, det har varit jämnt, övertid och ettmålsmatcher. Så det har varit en jämn serie och då är det extra skönt att gå ut med vinsten - få fortsätta spela, säger Dalen efter segern.

I semifinal väntar regerande mästarna Luleå, och första matchen spelas den 4 mars.

Biljetterna släpps lördag den 2 mars, klockan 10.00.

Frölunda HC - Djurgårdens IF 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Skott: 12-24 (4-7, 5-10, 3-7)
PIM: 6-2 (2-2, 0-0 , 4-0,)