Andra raka ettan

Publicerad: 2024-10-20
FHC DAM
Frölunda HC tappade ledning sent och föll efter förlängning borta mot Brynäs IF, 4-5.

Det svänger fort i ishockey, åtta segrar i följd är nu två raka förluster för Frölunda HC:s del, trots att man i söndagens drabbning borta mot Brynäs IF hade en tremålsledning med sju minuter kvar att spela och var 78 sekunder ifrån tre poäng.

Vi tar det från början.

Edit Danielsson höjde farten och öppnade målskyttet i en rätt jämn och händelsesnål öppningsakt, när hon fick pucken i mittzon, satte fart in i anfallszon, rundade en Brynäsback och lade kyligt in 1-0-pucken mellan benen på Ene Nystrøm i hemmalagets mål.

- Jag fick en bra passning av Nellie (Svensson) där som gav mig en bra yta att gå på, så det var bara att trampa. Skönt att pucken gick in också, sade målskytten Danielsson i TV4.

Brynäs replikerade i numerärt överläge innan öppningsperioden var till ända, men den andra perioden hann knappt börja innan Frölundas för dagens mest framstående kedja - den med Sofie Lundin, Elisa Holopainen och Emilia Vesa - bosatte sig i anfallszon, skapade ett par stora chanser och också såg till att återta ledningen.

Vesa spelade fram ett fint läge för Holopainen med en strålande passning, Holopainens avslut ledde fram till en retur som Lundin snabbt var framme och tog plockade upp för att kunna lägga in pucken för 2-1, dryga minuten in i den andra perioden.

Samma trio såg till att Frölunda skulle gå till den andra pausvilan med en tvåmålsledning, där Vesa vann en närkamp i mittzon och gav sina kedjekamrater ett två-mot-ett-läge. Holopainen spelade över till Lundin som utan krusiduller avlossade pucken för sitt andra i matchen och en 3-1-ledning efter 40 spelade minuter.

Sent tapp och andra raka enpoängaren

Det såg ut och kändes länge som om att Frölunda hade god kontroll på det som hände på isen, i synnerhet efter att Danielsson än en gång stuckit ut med sin fart, dragit på sig bevakning och givit en fin yta åt Andrea Dalen, som med matchens 4-1-mål gjorde sitt första mål för säsongen.

Brynäs hade faktiskt inte mycket att hota med i den tredje perioden. Men från ingenstans, några fina prestationer och ett par Frölundautvisningar - på det aningen mer onödiga kontot - senare så hade Brynäs tagit sig in i matchen, kopplat ett mentalt grepp och vänt på steken.

Hanna Thuvik blev frispelad i slottet och rundade Helge med fart för 2-4 när mindre än sju minuter återstod av den tredje perioden, Sanni Vanhanen gjorde sitt andra i powerplay för dagen en handfull minut senare och 78 sekunder ifrån slutsignalen vispade Annie Silén in en studspuck elegant i bortre krysset och tvingade matchen till förlängning. Där skulle det bara ta Thuvik 35 sekunder att göra sitt andra i matchen för att fullfölja vändningen och säkra extrapoängen till Brynäs.

- Vi slarvar alldeles för mycket. Det kändes som om att vi hade bra kontroll, hade ett lugn i spelet och skapade en hel del lägen där i tredje. Plötsligt så gjorde de två mål på kort tid, fick momentum och vi lyckades inte hitta tillbaka. Det är tråkigt, det får inte hända, kommenterade Andrea Dalen i TV4 Play efter slutsignalen och utvecklade:

- Svårt att säga vad exakt som händer i våra huvuden, men vi gör inte saker tillräckligt bra. Plockar inte bort returer, slarvar i egen zon och är för svaga framför eget mål. Vi är helt enkelt inte tillräckligt ödmjuka i den tredje perioden och det får vi lära oss av i framtiden, avslutade Andrea.