Första kvartsfinalen till Leksand – efter förlängningsdrama

Publicerad: 2024-03-22
Det blev en jämn första kvartsfinal, där målvakterna kom att hamna i fokus.
Efter två mållösa perioder kom avgörandet först i förlängningen.
– Matchen är jämn, lite hafsig. Det klart att det är surt att inte få med sig den. Men det kommer bli en jämn serie och troligtvis se ut så här, säger Nicklas Lasu efter 1-2-förlusten.

Det blev en målsnål och svänig första kvartsfinal där matchen i matchen stod mellan målvakterna - Lasse Johansson i Frölundakassen och Filip Larsson hos gästande Leksand, där första tjugo minuterna skulle lite sätta tonen för kommande perioder.

Inledningen mellan Frölunda och Leksand bjöd på en jämn första period sett till duellerna, men där leksand klockade lite mer tid i offensiven även om Frölunda - när man väl tog sig ur mittzon - kom med avslut som ställde till det för Leksand. Inte minst var FHC nära att spräcka nollan när Christian Folins skott smekte stolpen, samtidigt som pucken också lika gärna hade kunnat styrts in av Linus Nässén.

Leksand var inte långt undan dom heller från att ta ledningen i matchen, men Lasse Johansson radade upp räddningar och fick i sista sekund uppbackning i målgården där pucken rensades undan.

Några mål kom det inte i den försa perioden och ett fullsatt Scandinavium fick vänta på slutspelets första måljubel.

Inte allt för länge dock.

Noah Hasa såg till att Frölunda fick matchens första powerplay, två minuter in i den andra perioden. Men tyvärr till ingen nytta för FHC.

Dubbla skott signerade Malte Strömwall följt av lite svingar från Linus Öberg som dundrade in på mål för returen, var allt som kom i powerplay från Frölunda som annars - precis som under grundserien - hade svårt att få till spelet i det numerära överläget.

Leksand svarade med att sätta hög press mot Lasse Johansson och Frölundamålet. Men så på en spelvändning kom skulle nollan till slut spräckas.

I två mot en bröt Malte Strömwall in på kassen och skickade upp pucken i nättaket till 1-0, åtta minuter in på mittenperioden.

Ledningen blev däremot inte långvarig. Efter ha bjudit Leksand på deras första powerplay i matchen, och klarat av tog det inte många sekunder i fem mot fem innan kvitteringen kom.

Leksand petade in 1-1 efter en stökig situation där det tillslut är leksand som fick tag på den lösa pucken.

– Dom är giftiga i kontringar och framför allt när vi är lite slarviga med pucken. Dom vassaste lägena dom får är egentligen när vi har strul med pucken i mittzon och tar lite för stora risker, säger Nicklas Lasu efter matchen.

Ny mållös period

Den tredje perioden blev mållös den också, precis som den första.
Men ledningsmålet hängde i luften - åt bägge håll.

Frölunda fick inleda perioden i powerplay och även om man lyckades bättre den här gången så ville det sig ändå inte hela vägen.

Leksand hade ett skott i stolpen och för Frölunda var det David Edstrom som hade vassast chans, två gånger om.

Men det kom inget avgörande i den tredje perioden och matchen gick till förlängning.

Lasse Johansson stod för fjärde periodens första viktiga räddning när Leksand testade avslut. Och när Frölunda sen. tre minuter in, åter fick spela powerplay var det gästernas målvakt som stod för viktiga ageranden.

Frölunda fick ytterligare en chans att spela en man mer, men som så många gånger förr klickade det inte för FHC.

Både Leksand och Frölunda hade sina lägen, men till slut var det gästerna som efter en periods hård press mot Lasse Johansson fick in pucken och avgörandet.

Första matchen gick till Leksand. Nu väntar ny match på söndag, hemma i Scandinavium.

– Nu gäller det bara att ladda om och släppa den här matchen så fort som möjligt. Det är en lång lång serie, säger Lasu.

Frölunda HC - Leksands IF 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-1) Skott: - (3-6, 9-9, 8-3, 6-6) PIM: - (0-0, 4-6 , 2-2, 0-2) Åskådare: 12 044