Utan poäng i årets första – Modo vände och vann

Publicerad: 2024-01-06
FHC DAM
Under lördagen spelade Frölunda årets första match i SDHL. Länge klarade hemmalaget av att hålla nollan intakt, men i tredje perioden visade sig gästerna vara starkare. Modo vände på matchen och fick med sig alla tre poäng från Göteborg.

Efter att ha avslutat 2023 med en 5-0 vinst var det under lördagen dags för Frölunda HC att spela sin första match 2024. För årets första motstånd stod tabelltvåan Modo.

Frölunda och Modo har drabbat samman två gånger denna säsong. Gemensamt för de båda matcherna är att det är det tillresta laget som stått som segrare efter tre perioder. Senast lagen möttes var den 19 november uppe i Örnsköldsvik och då vann Frölunda med 2-1.

Det var bortalaget som inledde piggast under denna match och Modo fick snabbt iväg sina första skott på mål. Det var dock ingenting som inte Stephanie Neatby kunde hantera. Modo var dessutom duktiga på att hålla sina Frölunda på utsidan. FHC:s första riktiga chans kom efter lite mer än tre minuter. Det var Felizia Wikner Zienkiewicz som transporterade pucken från egen zon, över banan för att sedan gå köksvägen, på plats framför mål var nyförvärvet Liliane Perreault som kunde peta in pucken över mållinjen. 1-0 till hemmalaget.

– Det är alltid skönt att få näta när man kommer in som ny i ett lag. Att i alla fall vara med i målskörden när det just är en sådan spelare som förväntas göra lite poäng, säger tränaren Erika Holst till TV4 Play efter matchen.

Modo fortsatte sedan att trycka på. Gästerna fick bland annat med sig ett powerplay i mitten av inledningsakten. Frölunda, som har ett av ligans starkaste boxplay, fortsatte att stå upp bra med en spelare mindre på isen och klarade sig utan baklängesmål även denna gång.

Mållös andra

Matchens andra utvisning skulle även den drabba Frölunda, det knappa fem minuter in i period nummer två. Men inte heller då hade FHC särskilt mycket att oroa sig för. Det var snarare Frölunda som hade den vassaste chansen genom Emilia Vesa.

Någon chans att pusta ut hade hemmalaget däremot inte. När klockan stod på 08:28 i den andra perioden tilldelades FHC ytterligare en tvåa och ett nytt numerärt underläge var att vänta.

Det var först i spel fem mot fem som Neatby testades på riktigt. Frölundakeepern fick stå för både en, två och tre svettiga räddningar. Samtidigt hade Frölunda svårt att skapa några egna chanser, istället fick laget tillbringa mycket tid på den egna planhalvan. Efter 40 minuter var ställningen oförändrad och inför period tre stod det därmed alltjämt 1-0.

Fick utdelning till sist

Att det var ett Modo som ville ha in en kvitteringspuck var tydligt. Inledningen på period tre blev högintensiv och de vitklädda gästerna fullkomligt matade avslut mot Stephanie Neatby. Till slut kom också utdelningen för bortalaget. Efter 5 minuter av den tredje perioden tappade en Frölundaback pucken bakom eget mål, Modos Lina Ljungblom tog vara på pucken och skickade fram den till lagkamraten Wilma Sundin. Sundin som var positionerad framför mål kunde därmed pricka in kvitteringspucken.

Samma Ljungblom som låg bakom 1-1-målet skulle sedan se till att ge sitt Modo ledningen. Med lite mindre än elva minuter kvar att spela låg Frölunda för första gången i matchen i underläge.

Tiden tickade sedan på snabbt för Frölundalägret som fortsatt hade problem med att etablera spel i anfallszon. I ett försök att kvittera valde Frölunda att ta ut sin målvakt och låta en sjätte utespelare ta plats på isen. Åtgärden såg ut att lyckas nästan direkt när Andrea Dalen tog skott från tekningscirkeln. Pucken tog dessvärre i stolpen, vilket ledde till en rörig situation framför Modokassen. I samband med avblåsningen som följde tog Erika Holst och hennes lag en timeout. Modo lyckades hålla undan och kunde på så sätt ta med sig alla tre poäng hem från denna match.

– Jag tyckte att vi tog kampen bra, sedan gjorde vi två misstag som de gjorde mål på. Vi tappade puckar, tappade folk och Modo är ett bra lag så vi måste spela som vi ska i varje byte. Släpper vi dem och ger dem chansen så smäller det, säger Erika Holst till TV4 Play efter matchen.

I dagens match ställde Frölunda upp med en annorlunda trupp jämfört med tidigare. Det eftersom flera spelare bland annat är iväg på U18-VM.

– Vi har två nya spelare som gjorde en bra match idag och kom in på ett bra sätt. När vi har match här så får vi fokusera på de spelarna som är här och göra det bra. Jag tyckte att vi gjorde det bra, vi tog kampen bra, men vi sköt alldeles för lite. Vi behövde ta mer puckar mot mål och inte göra de misstagen vi gör, säger Erika Holst.