Frölunda HC besegrade AIK och tog första trepoängaren i SDHL

Publicerad: 2023-09-27
FCH DAM
Frölunda följde upp straffsegern mot mot SDE i en historisk hemmapremiär med att besegra AIK och bärga första trepoängaren i SDHL, när Stephanie Neatby höll säsongens första nolla.
– Jag gillar när vårt lag spelar med fart, så det gäller att fortsätta så, säger Stephanie Neatby efter 2-0-segern.

Frölunda var det lag som stod för större delen av puckinnehavet i den första perioden, och man radade upp ett par lägen. Men pucken ville inte leta sig in.

Redan i den andra minuten kom en jättemöjlighet för Sarah-Ève Coutu-Godbout på spelvändning. Även ett samspel mellan Hanna Olsson och Andreas Dalen resulterade i en benparad av AIK:s målvakt.

Mindre var det att göra för mellan stolparna för Stephanie Neatby. Först efter sju minuter kom första pucken som gick mot mål, därefter var det bara sex till skott på mål från AIK i den första perioden, som slutade mållös.

Kapten spräckte nollan

Den andra perioden var det gästerna från Stockholm som inledde piggast, men det var inte långa stunder som AIK lyckades få till spelet. Vilket gjorde att Frölunda i egen takt kunde jobba sig in i matchen och ta över spelet mer och mer. 

Till slut kom också utdelningen.

Efter en tilltrasslad situation framför AIK-målet var kapten Hanna Olsson sist att peta till pucken som letade sig in i mål. 

Ett mål som gav en halvlam inledning på den andra perioden betydligt mer fart, åt båda håll. För första gången i matchen var det AIK som satte press på Frölunda. Precis som de inledande fem minuterna i matchen blev det dock inte långvarigt för gästerna. 

Med knappa tio minuter kvar av andra perioden åkte Frölunda på matchens första utvisning när Michelle Karvinen fick sätta sig två minuter för slashing. 

En utvisning FCH inte hade några problem med att klara av. Med knappt en avblåsning under de två minuterna stod man organiserat i defensiven och dödade effektivt tid när man rensade undan. 

När det sedan återstod lite mer än fem minuter av mittenperioden utökade Frölunda sin ledning. Felizia Wikner Zienkiewiczs  hamnade i lätt obalans i skäret, samtidigt som hon avlossade ett vasst skottet som gled in över målvaktens högra axel, upp i nättaket. 

Frölunda gick till pausvila med en 2-0-ledning.

Den tredje perioden blev precis som den första - mållös, och Frölunda säkrade säsongens första trepoängare. Det efter att Stephanie Neatby höll första nollan i SDHL för Frölunda.

– Det var skönt, jag tycker vi spelade väldigt väl och våra spelvändningar satt som en smäck. Alla våra passningar satt och det var ganska skönt att bara stå bak och se på, och uppskatta vårt spel, säger Frölundas målvakt Stephanie Neatby efter segern. Samtidigt lyfter hon sitt försvar som en stor del i att nollan förblev intakt.

 Förra året förberedde mig en del på att inte få så mycket action, men jag tror också att varje gång en målvakt håller nollan är försvaret en stor del av det. Och mitt försvar hjälpte mig verkligen idag, jag hade några returer som inte var jättebra så det var sköt att ha dom där, säger Neatby efter segern.

Matchstatistik

Frölunda HC - AIK 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)
Skott: 36-26
 (14-6,15-13, 7-7)  
PIM: 10-6 (0-0, 2-0, 2-0)
Åskådare: 392

Period 1
-
Period 2
1-0 (25:08) Hanna Olsson (Michelle Karvinen, Andrea Dalen)

2-0 (33:36) Felizia Wikner Zienkiewicz (Emilia Vesa)

Period 3
-

Så här ställde Frölunda upp:

Andrea Dalen - Hanna Olsson - Michelle Karvinen
Emilia Vesa - Sarah-Ève Coutu-Godbout - Felizia Wikner Zienkiewicz
Ella Hellman - Jennifer Carlsson - Emilia Bergeby Hallbeck
Ella Thorbard - Tilde Utbult - Edit Danielsson

Ebba Strandberg - Nellie Svensson
Lindsay Agnew - Kaitlyn Yearwood
Tuva Kandell - Maja Beverin
Linnéa Pettersson Dove

Stephanie Neatby
(Maja Helge)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS