Målrik sjätte seger

Publicerad: 2024-10-02
FHC DAM
Två tidiga mål gav Frölunda en drömstart borta mot Linköping, i en match där utvisningarna duggade lika tätt som målen.
– Jag tycker ändå vi gör det bra idag, säger tvåmålsskytten Sofie Lundin efter 7-1-segern.

Redan efter två och en halv minut gjorde Elisa Holopainen - som i så många matcher innan - mål för Frölunda. Finskans sjunde för säsongen sätter nyförvärvet i ensam ledning i skytteligan.

Att målet kom i powerplay är däremot något som inte skett lika frekvent för FHC. Efter endast ett mål på 14 numerära överlägen lossnade det till slut för FHC.
– Riktigt skönt såklart, vi har pratat e del om det den senaste tiden så riktigt skönt att vi fick utdelning på det så snabbt, en skön start på matchen, konstaterade Hanna Olsson till TV4 i paus.

Kort inpå 0-1-målet från Holopainen utökade Sanni Rantala till en tvåmålsledning som stod sig perioden ut. Det trots dubbla boxplay och ytterligare ett powerplay för Frölunda. Att utvisningarna duggade tätt var något Olsson hade åsikter om i periodpausen.
– Det är bara att acceptera läget, domarna dömer åt båda håll så det är någonstans rättvist även om jag tycker det är många lite lätta utvisningar från båda hållen. Så jag hoppas det steppas upp till andra, med lite renare spel både från vårat och Linköpings sida, så blir det en roligare hockeymatch också.

Kaptens önskan skulle däremot inte slå in, utvisningarna haglade i mötet mot Linköping.

Målskörden tickade på för Frölunda i den andra perioden, precis som antalet utvisningar – för båda lagen. Men det till Frölundas fördel den här gången, då produktionen i numerärt överläge fortsatte samtidigt som man höll tätt bakåt.

Målmässigt var det Linnéa Pettersson Dove som tidigt utökade till 0-3, när hon gjorde sitt första mål för säsongen. Knappt fyra minuter senare styrde Edit Danielsson in Frölundas fjärde för kvällen, och andra mål i powerplay.

Efter ännu ett boxplay som Frölunda klarade av, stod Emilia Vesa för en soloräd av högsta kvalitet när hon tog pucken från runden bakom eget mål, upp till utökad ledning för FHC, 0-5.

Samma visa i tredje

Linköping bytte målvakt till tredje perioden och Jorinde Heller fick en fin start när hon först stoppade avslutet från Hanna Olsson för att sedan flexrädda returen från Emilia Vesa. Men när Frölunda bara sekunder senare kom med ny press fick LHC-keepern vika ner sig.

Holopainens framspelning till Sofie Lundin fanns inget att göra något åt för Heller.

I ledning med sex mål mot noll och i sitt femte numerära underläge i matchen lyckades inte Frölunda hålla emot mer. Linköping spräckte Stephanie Neatbys nolla med knappa kvarten kvar. Men några fler mål blev det inte för hemmalaget, däremot för Frölunda.

Sofie Lundin, än en gång framspelad av Elisa Holopainen, gjorde sitt andra för kvällen när hon satte slutresultatet 1-7.
– Jag tycker ändå vi gör det bra idag. Vi har partat om att vårat uppspel måste bli ännu bättre och vi gör det stundtals bättre, även om det kan bli bättre. Men vi vinner och spelar en bra match, har puckkontroll och flyttar pucken och hjälper varandra, så det är kul, säger Lundin som efter matchen bara hade lovord när det kom till ligans poängdrottning, Elisa Holopainen:
– Det är en sjukt skicklig hockeyspelare och hon gör det sjukt lätt för mig, det är bara att hänga på.