Klassiker-möte

Publicerad: 2024-01-03
FHC HERR
Ring, klocka, ring. Ring in det nya och ut det gamla i årets första… SHL-match för Frölunda! Dessutom inte vilken match som helst, utan mot ärkerivalen från Värmland.

Frölunda avslutade SHL-året 2023 med flaggan i topp den 19:e december då det bjöds på riktig dramatik i Scandinavium när Skellefteå AIK var på besök. I en match som länge stod och vägde så var det Frölunda som tillslut drog det längsta strået då Henrik Tömmernes kunde skicka in 4-3 i övertid. Ett fint avslut på hockeyåret 2023 i Scandinavium. Men där vi andra började smälta sillen och julskinkan så var laget redan påväg ner till de höga alptopparna i Schweiz för att delta i den 95:e upplagan av Spengler Cup. En turnering som tyvärr slutade med förlust i semifinalen mot vinnarna Davos men som ändå har gett ny energi till laget, menar Roger Rönnberg:

– Vi hade en väldigt häftig resa med laget i Davos, där vi gjorde några sämre matcher men också några riktigt bra matcher. Vi fick även känna på våra två första ”vinna eller försvinna matcher” vilket var nyttigt för oss, så jag tycker att laget känns hungrigt och sugna på att spela SHL-hockey igen. 

En klassisk rivalitet

När saltvatten blandas med sötvatten bildas allt som oftast bräckt vatten. Men i SHL-sammanhang, när det salta havsvattnet från Göteborg stöter ihop med sötvattnet från Vänern, uppstår istället ett möte mellan två av ligans största ärkerivaler. Möjligtvis var det Färjestads Ulf Sterners slag mot Frölundas ”Tosse” Hedlund 1971 eller slutsignalen i kvartsfinalserien 2008 som var startskottet för den rivalitet som byggts upp genom åren. 

En sak är dock säker och det är att matcherna mellan Frölunda och Färjestad är något extra och nu ställs lagen mot varandra redan i den första matchen för 2024. 

Frölunda i förarsätet 

Frölunda har mött Färjestad två gånger den här säsongen och båda matcherna har präglats av tufft spel och få mål. Det anmärkningsvärda är att det i de båda mötena har stått 1-1 på tavlan efter 60 minuters spel, där Frölunda fått med sig extrapoängen båda gångerna. I Karlstad så var det David Edstroms mål och Lasse Johanssons räddningar som ledde till vinst efter straffar, och i Scandinavium var det Nicklas Lasu som frälste laget med sitt mål i övertid. 

Imorgon är det alltså återigen dags för SHL-spel för Frölunda, men en viktig kugge i Frölundas offensiv saknas inför matchen nämligen Gustav Rydahl som utgår skadad från truppen. Trots Rydahls frånvaro är Roger Rönnberg säker på att andra spelare kommer ta mer ansvar: 

– Noah Hasa är ju visat sig varit en fantastisk center, och sen har även Linus Nässén praktiserat som center nu under Spengler Cup. Båda två är ju egenproducerade spelare som kommer få mer ansvar och spela viktiga minuter, så jag tror det kommer bli en bra lösning framöver. I powerplay har vi ju också sett hur Jayden har kommit in på Gustavs position och gjort det bra, så den enes död är den andres bröd. 

Matchen spelas i Löfbergs Arena i Karlstad, nedsläpp i den matchen kl 19.00. 

Axel Grahn
STOLTA HUVUDPARTNERS