KRÖNIKA: Äntligen SDHL

Publicerad: 2023-09-23
FHC DAM
Frölundas damer har väntat på att SDHL ska dra i gång.
Och SDHL har väntat på Frölunda. 
Lita på att intresset är stort runt om i hockey-Sverige när hårdsatsande Frölunda ska ta upp kampen med Luleå, Brynäs och de andra topplagen.

Det är lätt att glömma hur snabbt det har gått. Men det är inte ens två år sedan som Frölunda berättade att det var dags att sjösätta klubbens damsatsning. Från början var det tänkt att det var den här hösten premiären skulle ske, men 11 oktober 2021 meddelade ordförande Mats Grauers att det var dags. Förra hösten drog klubben i gång damlaget som körde över allt och alla tills platsen i SDHL var klar.

Efter förra säsongens obrutna segerrad är det nu dags att möta lag som på ett annat sätt kan testa den skapelse som sportchefen Kim Martin Hasson och tränaren Erika Holst har satt ihop. På försäsongen har det som vanligt tippats och spekulerats. De flesta är överens om att Frölundas nya (ett år är i sammanhanget fortfarande nytt) lag går till slutspel, många tror på en plats bland de fyra bästa. 

Ett ombyggt lag för att utmana

Efter förra säsongens 33 vinster och 317–15 i målskillnad är det lätt att förblindas och tro att det ska bli guld direkt. Men kom ihåg att det var först i slutet av säsongen Frölunda mötte lag som i några fall lyckades stå emot tillräckligt för att undvika en överkörning. I övrigt hade Frölunda en överkvalificerad trupp. Nu har laget spetsats med ytterligare kvalitet och bredd, men trots alla stora namn är det en nykomling vi pratar om. Visst, jag är övertygad om att Frölunda kan besegra alla lag i serien och kanske till och med gå hela vägen – men de tre senaste årens mästare Luleå och de tre senaste årens finalmotståndare Brynäs kommer inte att bjuda på något. De vill självklart sätta de nya utmanarna på plats.

Men Frölunda har organisation och spelare för att omgående hamna i toppen. Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen: Frölundas satsning är på riktigt. Det är inget alibitänk för att det ser bra ut att en stor herrklubb även har damlag. För precis som på herrsidan är siktet inställt på att bli bäst i landet.

När tidigare stjärnorna Kim Martin Hasson och Erika Holst värvades var det för att först ta upp laget i SDHL och sen så snabbt som möjligt ta det där guldet. Försäsongen förra året var tuff, i år ännu tuffare. Fystränaren Tilda Krüger Nilsson har kört hårt med spelarna inför det historiska intåget i högsta serien.

"Bra eller dåligt att till slut förlora?"

Men ett litet – eller snarare två – hack i skivan blev det i genrepen mot lagkaptenen Hanna Olssons förra klubb, HV71. Efter att ha besegrat Tjeckiens U18-landslag och SDHL-konkurrenten Linköping i de föregående träningsmatcherna blev det dubbeltorsk mot HV, som var chanslöst mot Luleå i kvartsfinalen i vintras. 

Som vanligt ställer jag mig frågan: är det bra eller dåligt att förlora sista matchen innan allvaret drar igång? Själv föredrar jag en knapp förlust före en stor seger. En överkörning leder lätt till hybris, en stor förlust till osäkerhet. En förlust behöver inte vara fel, men två förluster (2–5 och 0–4) mot samma motståndare på kort tid kan skaka om och skapa viss osäkerhet. Vi får inte glömma att Frölunda spelare inte har någon erfarenhet av att förlora tillsammans.

Jag frågade lagkaptenen Hanna Olsson hur stor chocken blev när segermaskinen plötsligt förlorade både en och två matcher mot en blivande seriekonkurrent. Lagkaptenen förnekade att det var en chock att få stryk:

”Alla av oss har förlorat mer än en gång i karriären, någon chock var det inte. Det är ju inte kul att förlora, men HV spelade bra och vann rättvist. Vi såg vad vi behöver förbättra till premiären”, säger Hanna.

Drömmer om Scandinavium

Hon var inte på plats när Frölundas herrar hade hemmapremiär och besegrade Leksand med 5–2 i Scandinavium. Men hon följde matchen framför tv:n.

”Det var en härlig inramning, den energi man får med 12 000 på läktarna är fantastisk. Det är en dröm att själv få spela med fullsatta läktare. På sikt tror jag att det är en realistisk dröm, men först får vi se till att fylla Frölundaborg några gånger”, säger Hanna.

Jag tror att SDE är en bra motståndare för Frölunda i söndagens premiär. Femma i serien förra säsongen och utslaget i kvartsfinalen av Modo. Ett lag som är bra nog för att gå för att bjuda nykomlingen på en bra kamp, men ändå inte Luleå-klass.

För Hälsö-tjejen Hanna Olsson, som debuterade i högsta serien (som då hette riksserien) i Djurgården för sju år sedan, är det något nytt att glida in på SDHL-isen som lagkapten för Frölunda.

”På ett sätt spelar det ingen roll för insatsen vilken tröja man har på sig, man gör alltid allt för att vinna. Men alla som har spelat för laget i sitt hjärta vet hur det är. Att få spela i SDHL med Frölunda ät extra speciellt”, säger hon.

Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS