Historisk seger över Luleå

Publicerad: 2024-09-22
FHC DAM
Frölunda hade aldrig tidigare besegrat SHDL-giganten Luleå. Men i bortamötet skrevs historia. Matchen slutade 3-1 till FHC - mycket tack vare poängmaskinen Elisa Holopainen och Stephanie Neatby i mål.

Elisa Holopainen har minst sagt presenterat sig i Frölunda. Nyförvärvet har nätat i alla matcher utom i premiären. I fjärde omgången mot Luleå blev finskan, ihop med Stephanie Neatby, matchvinnare för Frölunda när man tog en historisk seger.

Efter en böljande inledning på matchen var Holopainen framme i rätt läge. På retur från Hanna Olssons skott skickade Holopainen in 1-0 efter knappt åtta spelade minuter.

En annars ganska så chansfattig förta period slutade med bortaledning 0-1 till Frölunda, det trots att Luleå hade chansen i powerplay två gånger om under de avslutande fem minuterna. Det efter att Paula Bergström fick åka och sätta sig bägge gångerna. Ett tillbakatryckt Frölunda lyckades med uppoffrande defensiv och stabilt spel av Neatby i kassen, att klara av båda utvisningarna, som kom tätt inpå varandra.

- Vi startar väldigt bra och får utdelning ganska tidigt. Det är viktigt specilt på bortaplan mot Luleå. Sen så kommer dom naturligt in i matchen i och med att dom får lite powerplat, konstaterar kapten Hanna Olsson till TV4 efter första perioden och hyllar poängmaskinen Elisa Holopainen.

- Hon är otroligt skicklig, och gör det där lilla oväntade. Men samtidigt så håller vi vår gameplan och spelar som vi vill med hög press över hela banan. Både hon och Michelle (Karvinen) gör ett fantastiskt jobb där ute så det är enkelt för mig som center att bara fylla i och täcka upp så får dom skina där ute, det är jätteroligt att se.

Mållös mittperiod

Luleå skapade tryck på Frölunda direkt i den andra perioden, vilket inte var helt oväntat då hemmalaget var en man mer de första 30 sekunderna. Men bortsett från inledande minuten så blev det en jämn tillställning även i mittenperioden. Men några mål kom det inte, även om Michelle Karvinen var nära att utöka för Frölunda när hon avväpnades i sista sekund på en spelvändning.

Att Frölunds nolla förblev intakt var tack vare Stephanie Neatby, som inte minst stod för en jätteräddning när Luleå kom två mot en med fem minuter kvar av perioden.

Med fortsatt 1-0-ledning inför tredje var det en nöjd Sofie Lundin vid TV4:as mikrofon i paus.

- Vi gör det väldigt bra och stänger ner deras spel i mittzon, precis som vi pratat om och sen tycker jag vi sätter stopp i försvarszon, så vi ska bara fortsätta så i tredje. Stepahine gjorde en viktig räddning där i slutet och det är alltid skönt att ha en duktig målvakt där bak. Det är 1-0 och vi måste våga gå för det och inte backa hem för mycket, för då sköljer dom över oss.

Historisk seger

Den tredje periodens satte Luleå press på Frölunda i sin jakt på en kvittering. Då slog hon till igen - Elisa Holopainen. På kontring, framspelad Karvinen och Nellie Svensson skickade hon in sitt andra mål för dagen och utökade till 2-0.

Luleå plockade ut målvakten med fyra minuter kvar, och reducerade omgånende till 1-2 genom Petra Nieminen. Frölunda lyckades hålla undan genom ännu en jätteräddning av Neatby. Hanna Olsson satte slutresultatet 1-3 i tom kasse. 

För första gången någonsin, på åttonde försöket, besegrade Frölunda Luleå i SDHL.

Kommande matcher

2024.09.25, 19.00 I Frölunda HC  -  Linköping HC (Biljetter)

2024.09.27, 19.00 I Frölunda HC - Djurgården IF (Biljetter)

2024.10.02, 18.00 I Linköping HC - Frölunda HC

Matchstatistik

Luleå HF – Frölunda HC 1–3
Skott:
 34-13 (9-5, 14-3, 11-5)
PIM: 4-6(0-4, 2-2, 2-0)
Åskådare: 839

Period 1 0-1
(07:46) I Elisa Holopainen (3) (Hanna Olsson, Michelle Karvinen)

Period 2 -

Period 3
0-2
(48:06) I Elisa Holopainen (4) (Michelle Karvinen, Nellie Svensson)
1-2 (56:59) I Petra Nieminen (Viivi Vainikka, Akane Shiga)
1-3 (59:07) I Hanna Olsson (1) (Elisas Holopainen)

Så ställde Frölunda upp:

Michelle Karvinen - Hanna Olsson - Elisa Holopainen
Edit Danielsson- Sofie Lundin - Andrea Dalen
Felizia Wikner Zienkiewicz - Emilia Bergeby Hallbeck - Emilia Vesa
Ella Thorbard - Linnéa Pettersson Dove - Ella Hellman 

Nathalie Lidman - Sanni Rantala
Paula Bergström - Maja Beverin 
Alva Johnsson - Nellie Svensson

Stephanie Neatby (Maja Helge)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS