Segern satt långt inne - nu är Roger Rönnberg historisk

Publicerad: 2023-12-02
FHC HERR
Mötet mellan Frölunda och Oskarshamn bjöd på över två och en halv mållösa perioder innan avgörandet skulle komma.
För med knappa sju minuter kvar av bortamötet kom matchens enda mål som gav Frölunda segern, och gjorde Roger Rönnberg bäst genom alla tider.

Det var hemmalaget Oskarshamn som kom med matchens första vassa avslut efter tre minuters spel. Men Frölunda svarade direkt på en spelvändning där man kom två-mot-en, Nicklas Lasu lyckades däremot inte överlista Oskarshamns målvakt. Därefter stod FHC för det mesta i den första perioden. Det var också förstakedjan som skulle bli den sammanställning som skapade mest för gästerna. Bästa läget fick Jere Innala, framspelad av Malte Strömwall, men trots att han i princip hade öppetmål ville det sig inte. 

Nästa framspelning från Strömwall blev till Max Friberg men inte heller nu blev det något nätrassel. 

Trots varsitt powerplay för lagen så slutade den första perioden mållöst.

- Jag tycker vi skapar riktigt bra lägen. Just nu vill den kanske inte studsat in då men så länge vi fortsätter skapa så går det inte att gå torra så länge som vi gjort nu. Det är bara en tidsfråga tror jag, sa Malte Strömwall efter första perioden.

Avslagen mittperiod

Mittenperioden bestod av ett betydligt svängigare spel och det var inte mycket att skriva hem om, när inget av lagen fick riktigt ordning på spelet.

Ändå var Oskarshamn inte långt från att ta ledningen redan i periodens första minuter när Lasse Johansson räddade i förstaläget och sedan tvingades lägga sig raklång på rygg i målgården för att blockera pucken. Den här gången tog det längre tid för Frölunda att svara med att sätta press på motståndarna. Halvvägs in på andra perioden hade man däremot en ny möjlighet att spela en man mer, men fick inte till sitt powerplay alls. 

Trots att Frölunda fick avsluta andra perioden i boxplay så var det truppens senaste tillskott, Jayden Halbgewachs, som fick periodens sista ord när han skickade iväg ett rejält skott som satte IOK-keepern på prov. 

FHC fick starta den tredje perioden med Carl Klingberg i utvisningsbåset de inledande 17 sekunderna och hade inga problem med att spela av tiden. 

Med något bättre spel i tredje kom dagens jubilar, Tom Nilsson - som spelade sin 200:e match i klubben, närmst att spräcka matchens nolla. Framspelad av Friberg med en korspassing till Nilsson på högersidan och ett direktskott som tog på ovansidan axeln på Oskarshamns målvakt. 

Under mitten av tredje perioden var det en liten fördel Oskarshamn sett till puckinnehav men Lasse Johansson såg till att hålla nollan intakt under de perioder som hemmalaget skickade puckar mot FHC-målet.

Efter ett nytt boxplay med nio minuter kvar att spela, där Frölunda kom undan att hamna i underläge efter att pucken träffat kryssribban bakom Johansson, fortsatte spelet så som det sett ut både i andra tredje perioden - böljande.

Avgörandet som gjorde Roger Rönnberg historisk

Av matchbilden att döma var det mycket som pekade på att det hela skulle gå till förlängning. 

Då drog Oskarshamn på sig en utvisning i offensiv zon. 

Vilket öppnade för Frölundas fjärde powerplay och den här gången lyckades göteborgarna bita sig fast ordentligt i offensiven. Och med knappa 30 sekunder kvar i numerärt överläge kom det efterlängtade nätrasslet.

David Edstrom slog till på passen från Max Friberg och spräckte nollan.

Frölunda höll sedan sin ledning mycket tack vare att man hade Lasse Johansson mellan stolparna - och marginalerna på sin sida, när Oskarshamn radade upp jättechanser till kvittering i slutminuterna. 

Matchen slutade med bortaseger 0-1 och tre poäng.

- Killarna kämpar på hörtänderna idag, det är vår tredje bortamatch den här veckan. Det är svårt att få totalt fokus, jag tror vi slår rekord i antal icing och offside idag så att det syns att koncentrationen inte riktigt var där idag för att spela en offensiv ishockey. Däremot en otrolig laganda och dom kämpar verkligen för varandra och spelar en bra defensiv, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg efter matchen.

Segern innebar även att Roger Rönnberg nu är den huvudtränare i SHL med flest segrar genom tiderna, 396 stycken.

- Man har hållit på väldigt länge. Jag har säkert förlorat flest matcher med, det är väl ingen som håller koll på det. Men det är givetvis kul och något man kan titta tillbaka till efter karriären, säger Rönnberg innan han i slutet la till:

- Jag vill helst vara den tränare som vunnit flest antal SM-guld.

Kommande herrmatcher


SHL | 2023.12.07, 19:00 | Leksands IF - Frölunda HC
SHL | 2023.12.09, 18:00 | HV71 - Frölunda HC
SHL | 2023.12.19, 19:00 | Frölunda HC - Skellefteå AIK (Biljetter)

Matchstatistik

Frölunda HC - Oskarshamns IK 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Skott: 25-30 (8-13, 8-10, 9-7)
PIM: 10-8 (2-2, 4-4, 4-2)
Åskådare: 3089

Period 1
-

Period 2
-

Period 3
0-1 (54:06) I David Edstrom (Max Friberg, Linus Högberg)

Så här ställde Frölunda upp:

Max Friberg - Linus Nässén - Malte Strömwall
Jere Innala - Noah Hasa - Jayden Halbgewachs
Otto Stenberg - David Edstrom - Linus Öberg
Isac Born - Nicklas Lasu - Carl Klingberg
Eik Borg 

Isac Heens - Christian Folin
Henrik Tömmernes - Filip Hasa
Linus Högberg - Tom Nilsson
Max Lindroth

Lars Johansson
(Frans Tuohimaa)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS