Neatbys fjärde nolla försvarade fjärdeplatsen

Publicerad: 2024-02-16
FHC DAM

Med två omgångar kvar av grundserien tog Frölunda en betydelsefull seger över Djurgården. I kampen om hemmafördel till slutspelet såg man till att besegra stockholmarna när det krävdes som mest.
– Vi har en grym målvakt där bak idag som tar alla puckar, sen tycker jag också vi har ett rätt så bra försvarsspel. Så en skön seger, säger Ebba Strandberg.

De senaste tiden har mycket handlat om att ta poäng för att kliva upp på den åtråvärda fjärdeplatsen i tabellen, som ger hemmafördel i kommande kvartsfinal. En plats man tampats om mot bland andra just fredagens motståndare – Djurgården.

Inför mötet var det Frölunda som låg högst av de två i tabellen, en poäng bättre än gästerna. 
Seger och tre nya poäng skulle innebära ett fyrapoängs avstånd med två matcher kvar.

Då såg Edit Danielsson ihop till att sätta Frölunda i förarsätet hallväggs in i första perioden. Det ihop med Stephanie Neatbys storspel mellan stolparna blev avgörande.

Efter en svängig inledning där DIF tog kommandot blev ett powerplay vägen tillbaka in för Frölunda. För även om det nummerära överläget inte fullt ut gav önskad effekt, där målchanserna lös med sin frånvaro bortsett från ett stolpskott från Felizia Wikner-Zienkiewicz, så blev det ingången i matchen för FHC. Spelet tippade nu med en liten fördel för hemmalaget.

Genom att fortsatta sätta press efter ett misslyckat powerplay stod Edit Danielsson till slut helt rätt placerad när Sofie Lundin levererade pucken. 


– Pucken studsade ganska mycket men så fick jag tag på den i slottet, så det var bara att skjuta. Det var bara skönt att få in pucken först i matchen, säger 1-0-målskytten Edit Danielsson.

Neatbys fjärde nolla

Mittenperioden blev en mållös historia trots att bägge lagen hade sina tillbud på mål. Men med Stephanie Neatby mellan stolparna för Frölunda, där hon motade både friläge och tre mot två-läge, så bestod nollan intakt.Frölunda hade fortsatt grus i maskineriet för i spel en man mer även i den andra perioden och målvaktskampen blev huvudfokus istället när även Ida Boman inte lät sig överlistas.

Den tredje perioden var en svängig historia där Stephanie Neatby fortsatte rada upp räddningar i viktiga lägen och FHC-keeperns insatser kom att bli helt avgörande.

Med knappa fem minuter kvar stod Neatby för en sanslös trippelräddning, men när pucken fortfarande inte var blokerad på tredje returen och tumult uppstod framför kassen tilldelades Djurgården straff. 

Avslutet i stolpen innebar att Neatbys och Frölundas nolla stod sig. Fjärde nollan för Neatby, vilket innebär att Frölunda har båda sina målvakter på fyra hållna nollor.

Djurgården gjorde en sista anstormning när man tog ut målvakten sista minuterna men det hjälpte inte och Frlölunda gick segrande ur kampen. 

– Vi har en grym målvakt där bak idag som tar alla puckar, sen tycker jag också vi har ett rätt så bra försvarsspel - så en skön seger. Det klart vi visste vad som stod på spel innan här, och att dom är en eventuell framtida slutspelsmotståndare, så det klart man ville sätta prägeln direkt. Jag tycker vi kommer ut lite trögt från start men jobbar oss in i matchen ju längre den går så starkt att vinna, säger Ebba Strandberg.

Snabb omladdning gäller för Frölunda som redan under lördagsförmiddagen tar emot en annan potentiell kvartsfinalmotståndare - Linköping. LHC som är en poäng bakom DIF och fem bakom FHC.

– Det är bara hem, käka, sova och komma tillbaka hit igen. Det ser vi fram emot! Precis som idag, Linköping ligger i samma race som oss och Djurgården så det blir en minst lika viktig match som idag, säger Ebba Strandberg efter 1-0-segern.

Blir det Djurgården som kvartsfinalmotståndare så har Frölunda i och med den här segern, två raka segrar mot Stockholmslaget. Men om Frölunda tar full pott (sex poöng) på de två återstående matcherna, finns en chans att ta tredjeplatsen. Men då gäller det att Brynäs inte tar mer än två poäng.

Kommande matcher

SDHL | 2024.02.17, 12:00 | Frölunda HC - Linköping HC (Biljetter)
SDHL | 2024.02.20, 18:00 | SDE Hockey - Frölunda HC

Matchstatistik

MATCHFAKTA

AIK - Frölunda HC 1- (1-0, 0-0, 0-0)
Skott: 26-36 (9-11, 10-11, 7-11)
PIM: - (0-4, 0-2 , 0-2)
Åskådare: 314

Period 1

1-0 (13:27) I Edit Danielsson (7) (Sofie Lundin, Maja Beverin)

Period 2

-

Period 3

-

Så ställde Frölunda upp:

Liliane Perreault - Michelle Karvinen - Andrea Dalen
Edit Daniellson - Sofie Lundin - Matilda Nilsson
Tilde Utbult - Felizia Wikner-Zienkiewicz -Sarah-Ève Coutu-Godbout
Emilia Bergeby Hallbeck - - Linnéa Pettersson Dove

Ebba Strandberg - Lindsay Agnew
Tuva Kandell - Nellie Svensson
Felicia Linder - Kaitlyn Yearwood
Maja Beverin

Stephanie Neatby
(Maja Helge)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS