0-2 i matcher

Publicerad: 2024-04-08
Precis som i den första semin hämtade Frölunda HC in 0-2 till 2-2 även i den andra semin, men föll till sist efter förlängning, 2-3.

Precis som i den första semifinalen inledde Skellefteå AIK semifinal 2:7 på ett starkt vis, styrde spelet och tog en tidig ledning inför hemmapubliken. Rickard Hugg fick en retur serverad som på ett silverfat i slottet och rakade in 1-0 bakom Frans Tuohimaa i Frölunda HC:s målbur med drygt sju minuter spelade av matchen.

Frölunda hade vansinnigt svårt inledningsvis i matchen att lyfta spelet från egen zon och man var djupt nedtryckta i långa stunder, men utan att för den sakens skull släppa till allt för många oroligheter mot Tuohimaa. Successivt skulle man lyckas ta sig in i kampen rent spelmässigt och hade sina stunder i mittakten där tryck i anfallszon ledde till ett par skarpa chanser, men effektiviteten saknades och istället skulle Skellefteå utnyttja det på bästa sätt. En studspuck framför kassen slutade med en volleyträff från Anton Heikkinen, som skickade in pucken i mål och satte västerbottningarna i en 2-0-ledning som höll mittakten ut.

Ännu ett tvåmålsunderläge inhämtat

Starten på den tredje perioden kunde blivit en sådan som kunde ha omkullvält gästernas chanser att ta sig in i matchen, för man inledde akten med fyra man på banan och fick i slutskedet av den tvåan ytterligare en utvisning och spelade närmre 3,5 minuter i numerärt underläge tidigt i perioden. Men ett resolut, stabilt försvarsspel höll undan, skänkte energi och blev en perfekt boost för ett Frölunda som lika plötsligt som ett knapptryck skulle vända matchbilden.

Knappt fem minuter in i den tredje perioden äntrade Malte Strömwall anfallszon med fart, höll undan puck från sin motståndare och överlistade Linus Söderström med ett avslut som slank in mellan benen för en viktig 1-2-reducering. Sedan skulle det bara ta 94 sekunder, så hade Jere Innala fixat en 2-2-kvittering med ett backhandavslut ifrån slottet och precis som i den första semin hade Frölunda även hämtat in ett 0-2-underläge till lika.

Det saknades inte chanser för Frölunda att också ta ledningen i den tredje perioden, för den sista delen av akten handlade till stor del av gästernas forcering mot Skellefteås målbur. En och annan touch på Söderströms axel var de små marginalerna ifrån att Frölunda skulle knipa en seger i Västerbotten, istället föranledde en slarvig passning och förlorad puck i egen zon ett fritt läge i förlängningen för Oscar Lindberg, som lyfte in ett backhandavslut bakom Tuohimaa och avgjorde matchen till hemmalagets fördel. 3-2-segern innebar att Skellefteå kopplade ett grepp om matchserien med 2-0 i matcher när serien nu vänder till Göteborg för två raka matcher i Scandinavium - onsdag 10 april kl 19:00 samt fredag 12 april kl 19:30. Biljetter till semi 3 och 4 säkrar du via den här länken.

- Det är givetvis väldigt tråkigt att förlora, men det är först till fyra vinster som gäller. Vi vill hitta någonting spelmässigt att tro på, något som gör att vi kan vinna de viktigaste matcherna i serien och de viktigaste matcherna ligger framför oss, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:

- Det var mycket som var bra, men vi behöver få upp kvalitén i spelet med puck, jag känner att det var det som gjorde att vi förlorade. Vi har bjudit på för mycket i de två inledande matcherna som har gett dem målchanser, det är där vi behöver ett bättre tålamod, att känna av när man sitter fast och att då spela lite enklare. Annars är jag jättenöjd med vårt spel i boxplay. Vi är väl medvetna om hur effektiva Skellefteå har varit i powerplay, så där gjorde vi det väldigt bra idag.

- Jag är positiv, tycker att vi spelmässigt har varit bättre de här två matcherna än vad jag tyckte i de två första matcherna mot Leksand, avslutade Roger.