Underliggande statistik, någon?

Publicerad: 2024-10-19
FHC HERR
Enligt Corsi, Fenwick, PDO och Expected goals är det fördel Frölunda mot Växjö, men den underliggande statistiken berättar inte allt.

Det går att följa ishockey på många sätt. Från läktaren, på tv, via text-tv etc. Som underhållning, som tidsfördriv, på allra blodigaste allvar. Oavsett är det kampen, intensiteten och känslorna som de allra flesta lockas av och dras till, sällan underliggande statistik som Corsi, Fenwick, PDO eller Expected goals.

För ett coachteam, däremot, är de just uppräknade variablerna användbara verktyg för analys och åtgärder, men vad beskriver, mäter de egentligen? Och till vilken nytta?

Erik Lignell, herrlagets analytiker, vet och lotsar oss igenom den statistiska lingo som coacher, experter och media svänger sig med.

Corsi

Den underliggande statistikens upphov och fundament. Corsi mäter relationen mellan ett lags skott framåt och emot. En siffra över 50 procent är önskvärd och signalerar vad då?

- De lag som ligger på en hög procentsiffra driver oftast spelet, men statistiken säger inget om kvalitén på skotten.

Fenwick

Är i princip samma sak som Corsi, exklusive blockerade skott.

PDO

Summan av ett lags skottprocent och räddningsprocent, där 100 procent utgör ett medelvärde. Frölundas siffra efter tio omgångar ligger på 97,82 procent och det betyder vad, Erik Lignell?

- Vi bör göra fler mål på skotten vi skjuter. Men vi använder inte PDO jättemycket utan väljer att titta på andra saker.

Expected goals

Som Expected goals (xG), en form av uppgradering av Corsi. xG är ett kvalitetsmått som uppskattar sannolikheten för mål och som utgår från att alla skott inte är lika mycket värda.

- xG är ett bättre mått än Corsi, konstaterar Erik Lignell som arbetar med många fler faktorer eftersom det går att mäta precis allt i dagens ishockey:

- Vi har nyckeltal/värden som vi följer för att uppnå det vi vill som lag och på individnivå. Parametrar som är specifika för Frölundas spelmodell och som vi inte delar med oss av. Vi har fakta och statistik om hur det ser ut på lag-, enhets- och individ-nivå. Men hur mycket vi än analyserar finns det inom hockeyn inslag av känslor och ordnat kaos som vi inte kan påverka, förklarar Erik Lignell.

I SHL:s sammanställning över den underliggande statistiken tillhör Frölunda toppskiktet, men gör enligt siffrorna och precis som Erik Lignell påpekar lite för lite mål.

Växjö ligger några trappsteg ner och har precis som Frölunda lite mer att önska vad gäller effektiviteten.

På ett annat statistiskt plan är det fördel Växjö. Smålandslaget ligger kraftigt plus mot Frölunda i sin egen arena de senaste två säsongerna, 

Å andra sidan: Frölunda har fem raka segrar och coach Roger Rönnberg har för första gången på länge en snudd på full trupp att välja ifrån, Gustav Rydahl är den ende som saknas.

Frölundas bortamatch mot Växjö på lördagen går att streama på TV4 play, nedsläpp 15.15. 

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR