Drömstart bakom säsongens första seger

Publicerad: 2024-09-15
FHC DAM
Drömstart – i alla tre perioder – bäddade för säsongens första seger.
– Vi var lite hungriga efter i fredags när det var lite stolpe ut. Idag var vi mer hungriga på målet och gjorde det mer tuffa jobbet, säger Michelle Karvinen, som nätade i både första– och tredje periodens inledande sekunder.

Frölunda fick en drömstart hemma mot Brynäs, i säsongens andra match, när Michelle Karvinen petade in 1-0 redan efter 15 sekunder. Säsongens första mål för profilen, men hon noterades inte för den i statistiken.

Jag hörde det, lite kul. Det var ju en bra pass så det var väl nästan hennes mål, skrattar Karvinen åt att nyförvärvet Elisa Holopainen som noterades för Karvinens 1-0-mål.

Brynäs drog stax efter FHC:s ledningsmål på sig ett lagstraff vilket gav Frölunda möjligheten att spela en man mer, och trots totaldominans i spelet fick andra målet väntas på.

Gästernas första skott på mål kom efter fyra och en halv minut, och ungefär så sporadiskt fortsatte det att komma hot från Brynäs, något skottstatistiken talade för: 15-3 till Frölunda. Det mesta i första perioden handlade helt enkelt om FHC, men trots totalt tre powerplay i första perioden gick man till pausvila med ställningen 1-0.

Målrik mittenperiod

Andra perioden fick en nästan snarlik start som första, när Sofie Lundin utökade till 2-0 redan i första spelminuten. Den här gången skulle det dock bli en betydligt jämnare historia resterande del av perioden.

Brynäsreduceringen kom snabbt inpå 2-0-målet, och knappt fem minuter senare hade gästerna kvitterat matchen. Det efter att Anna Brenkles skott letat sig förbi Neatuby i målet till 2-1, följt av Kaitlyn O'donohoe 2-2 mål.

Karvinen var inte långt från sitt andra för dagen när hon gick för styrning på Hanna Olssons skott, nätrassel blev det inte men däremot fick FHC med sig en utvisning på Brynässpelare. Och nu släppte det för Frölunda i powerplay.

En minut in på övertaget pricksköt Emilia Vesa in 3-2 och satte åter Frölunda i ledningen. Skottet från halvdistans satt klockrent i bortre krysset.

Stephanie Neatby såg till att hålla kvar  Frölunda  i ledning, trots att hon enligt Karvinen stundtals fick dåligt med hjälp.

– Det känns som att vi börjar andra med ett dåligt byte och sen går det in i nästa, och nästa... Där har vi lite att jobba på som lag. Det är lite som en snöboll som blir större och större. Vi måste hitta 60 bra minuter, där man kanske får acceptera att det ibland är lite mer kämpigt och att man får spela lite mer simpelt helt enkelt. Det gäller oss allihopa. Man vill gärna göra det snygga, men ibland är det bra att bara göra det simpla och starta om helt enkelt. Jag tycker helt klart att många av misstagen ligger hos oss.

Trots att Frölunda tappade sin ledning i mittenperioden lyckades man räta till spelet och gå in i tredje med en tvåmålsledning på nytt.

Det efter att Elisa Holopainen på kontring skickade in 4-2. Finskans första mål i Frölundatröjan (även om hon i statistiken redan var noterad för ett).

Det är alltid kul att göra mål, även om vi inte spelade så jättebra i andra perioden, säger Holopainen efter matchen.

"Ville gärna ha första vinsten"

När pucken släpptes för tredje perioden tog det inte många sekunder innan historien upprepade sig. Karvinen utökade till 5-2 efter blott åtta sekunder, hennes andra mål för kvällen. Den här gången kom målet sju sekunder snabbare än när hon skickade in matchens första.

– Vi ville gärna ha den här första vinsten för säsongen, så det klart det kändes viktigt att komma ut direkt i tredje. Både för oss och också att det tog energin från dom. Otroligt viktigt att få ett mål så snabbt, säger tvåmålsskytten.

Ytterligare en reduceing skulle komma från Brynäs, när en frölundaskridsko oturligt styrde in pucken i eget mål. Men närmare än så kom inte gästerna. Trots en svängig period höll Frölunda undan och vann med 5-3.

Nu väntar dubbla bortamatcher innan man är tillbaka på hemma is igen, när Linköping kommer på besök.