Drama i Västerbotten – slutspelet lever

Publicerad: 2024-04-14
FHC HERR
Frölunda HC tappade en 3-0-ledning till 3-3 men lyckades knipa en OT-seger, 4-3, för att tvinga fram en sjätte semifinal.

Frölunda HC var tryckta mot väggen, 1-3 i matcher i semifinalserien mot Skellefteå AIK, och piskade att vinna semifinal 5 på bortaplan för att inte säsongen skulle vara över - och man fick till att börja med en näst intill felfri fullträff till matchbild.

Isac Heens var sist i passningstråden där ett fint anfall satte upp backen för ett jätteläge och 24-åringen pricksköt in sitt första slutspelsmål i karriären bakom Linus Söderström, knappt tolv minuter in i matchen.

- Den pucken satt där den skulle, riktigt skönt att få stänka in den, det kom lägligt, sade den ovane målskytten i TV4.

En spelare som är allt annat än ovan målskytt i detta slutspel är Jere Innala, som sent i öppningsakten snodde pucken i anfallszon, tog in den i slottet och prickade in 2-0 bakom Söderström med sin nionde fullträff i slutspelet - det är bara tre Frölundaspelare som gjort fler mål i ett och samma slutspel (Niklas Andersson - 10 st 2004/05, Artturi Lehkonen - 11 st 2015/16 samt Daniel Alfredsson - 12 st 2004/05).

Frölunda gjorde det allra mesta rätt under långa stunder av denna kväll och hade lägligt också hittat en extra dimension i försvarsspelet, något som gjorde det enormt svårt för Skellefteå att skapa särskilt mycket oroligheter mot Lars Johansson. Istället var det Frölunda som radade upp den ena stora målchansen efter den andra i mittakten och till sist utnyttjade David Edstrom ett två-mot-ett-läge genom att skicka in ett distinkt direktskott för en 3-0-ledning som stod sig mittakten ut - sedan blev det väldigt tungt för Frölundas del.

Räddat bottennapp

Starten på den tredje perioden kunde inte ha varit bättre för hemmalaget, för knappt tre minuter in blev Simon Robertsson helt bortglömd i slottet och rakade in en retur till 1-3 och gav en enorm energiinjektion för såväl hemmalag som publik. Lägg därtill ett par Frölundautvisningar och Skellefteå fick sin väg in i matchen öppen. Dylan Sikura rakade in ett direktskott i efterdyningarna av ett numerärt överläge för 2-3 när knappt halva den tredje perioden återstod och när sedan nästa vitklädda ådrog sig en utvisning några minuter senare så var upphämtningen fullbordad. En något turlig studs ställde större delen av Frölundas försvar och Filip Sandberg kunde raka in kvitteringen på volley när blott fyra minuter återstod av den tredje perioden. En klar Skellefteådominans i den tredje perioden innebar till sist 3-3 på tavlan och man tvingade fram en förlängning för andra matchen i följd.

Väl i förlängningen såg det länge rätt tufft ut för Frölunda, som blev ordentligt nedtryckta i egen zon av ett Skellefteå som lade in puckar mot mål så fort läget fanns. Men ett resolut försvarsspel och en stabil Lars Johansson höll ut de värsta anstormningarna och istället kunde Frölunda vända på spelet, fick lite tid i anfallszon och till sist knäppte också Linus Högberg in pucken bakom en skymd Söderström och avgjorde matchen till Frölundas favör, 4-3. Resultatet innebär att Frölunda tvingar fram en sjätte match som spelas i Scandinavium på tisdag, kl 19:30.

- En otrolig lättnad att se den pucken slinka in, särskilt efter hur vi föll ihop i tredje, kommenterade matchvinnare Linus Högberg i TV4 efter slutsignalen.

- De tryckte på ganska mycket även i förlängningen, men jag tycker att vi höll ut på ett ganska stabilt sätt och kunde växa in i det lite framåt slutet. Skönt att vi fick sätta dit den! Längtar till tisdag, vi har inte gett upp och ser fram emot att få möta våra supportrar hemma, avslutade Linus.

Biljetterna till tisdagens semifinal 6:7 släpps på måndag (15 april) kl 10.00. Under söndagskvällen pågår förköp för dig som är medlem, säsongskortsinnehavare, haft hockeyhäften eller är medlem i Klubb ’84 (information på mail). Biljetter hittar du via den här länken.

Kommande herrmatcher

Semi 6:7 | 2024.04.16, 19:30 | Frölunda HC - Skellefteå AIK (Biljetter släpps mån 15 april kl 10:00)

Matchstatistik | Semi 5:7

Skellefteå AIK - Frölunda HC 3-4 OT (0-2, 0-1, 3-0, 0-1)
Skellefteå leder med 3-2 i matcher