Upp i serieledning – efter vändningen mot Linköping

Publicerad: 2024-09-25
FHC DAM
Segern satt en bit in, men Frölunda såg till att ta tre poäng hemma mot Linköping.
– Sett över 60 minuter så tycker jag vi är det bättre laget, men vi behöver jobba på en del grejer, säger kapten Hanna Olsson.

Det tog drygt fem minuter innan Frölunda riktigt satte press på gästerna och lyckades bita sig fast i anfallszon. Men Linköping föll inte för trycket och fortsatte sätta emot. Och det skulle komma att bli en fartfylld första period, med svängigt och svajigt spel från båda håll.

– Första perioden är vi inte alls nöjda med. Vi har startat alla matcher hittills otroligt bra, så vi var lite förvånade att vi inte riktigt var påkopplade från start. Det får vi verkligen fila på tills fredag – att vi får till en bättre start, säger Hanna Olsson efter matchen.

Chanserna kom för både Frölunda och gästerna men både Maja Helge i FHC-kassen och Linköpings motsvarighet, Ebba Svensson Träff, höll tätt. 

Frölundas kanske bästa chanser stod Michelle Karvinen för, både på en kontring framspelad av Elisa Holopainen, en styrning på inkastad puck från Emlila Vesa, samt under slutminuten när Karvinen testade avslut två gånger om. 

Men trots spel i powerplay, där Frölunda fortsatt har svårt att få hål på motståndarna – inför dagens möte har man endast fått in ett mål på tio försök, Samt spel i numerärt underläge, slutade först perioden mållös.

– Vi har kollat lite video och pratat ganska mycket om powerplay, och hade en plan egentligen. Men jag tycker inte vi riktigt får till det idag. Det var egentligen uppspelen och hur vi spelar upp efter tek – vi kommer inte riktigt till det läge som vi vill utgå ifrån. Vi behöver bli mycket noggrannare i urspelen efter tek och att passningarna är bättre. Det är absolut viktigt att det är bra i fortsättningen, konstaterar Olsson.

Dominerade mittenperioden

Efter 20 mållösa minuter tog det inte ens en halv minut för nollan att spräckas i den andra perioden. Linköpings Haruka Toko slog till pucken på volley, efter en halv stökig situation framför Maja Helge i målet och gav gästerna ledningen. 

Men underläget stod sig inte länge. Frölunda svarade med en snabb kvittering efter en spelvändning där Hanna Olsson säkert hittade Michelle Karvinen från offensiv blå, och där Karvinen i sin tur kunde spela över till en fri Elisa Holopainen vid vänstra stolpen. 

När Karvinen fyra minuter senare stördes i skottläget på ett friläge kunde hon direkt efter ta tillvara på straffen FHC tilldömdes, och Frölunda hade vänt underläge till ledning, 2-1. 

Linköping tog time out men fick nog inte till den ändring man önskade. Det var Frölunda som mer och mer tog över matchbilden. Halvvägs in på perioden fick FHC ny möjlighet i spel en man mer och befäste sig första delen av utvisningen i offensiven. Men inte heller den här gången ville det sig i PP för Frölunda. 

Trots ett fortsatt tydligt spelövertag för Frölunda så kom kvitteringen från Linköping. Efter dubbla räddningar från Helge tryckte gästerna in 2-2 på returen, genom en omarkerad Marthe Pabsdorff Brunvold framför mål.

– Andra perioden tycker jag vi kommer in i det mer och mer och tar över matchen. Sen är vi ineffektiva och dom får in en puck, vilket ger 2-2 inför tredje och darr, säger Olsson. 

Går upp i serieledning

Efter en tredje period där spelet var böljande och med få avblåsningar, precis som i första perioden, så såg kapten Hanna Olsson till att Frölunda tog tillbaka ledningen.

– Det var otroligt skönt, speciellt när matchen stod och vägde lite grann. Det kändes som att vi fick energi så det var skönt, säger Olsson som erkänner att hon andades ut när pucken gick i nät.

– Jag känner väl att jag haft lite stolpe ut, och hade dessutom en ribbträff precis innan. Nu var det stolpe, stolpe in, då tänkte jag ”det är någon som skojar med mig om den inte går in”. 

Frölunda höll sin ledning matchen ut och slutsiffrorna skrev sig 4-2. Det efter att Linköping plockat ut målvakten med tre minuter kvar, och när gästerna tappade tekningen i Frölundas zon kunde till slut Elisa Holopainen skicka in segermålet i tom kasse.

– Sett över 60 minuter så tycker jag vi är det bättre laget, men vi behöver jobba på en del grejer, avslutar Hanna Olsson.

Nu väntar Djurgården hemma klockan 19.00 på fredag. Barn upp till 15 år går in gratis på alla hemmamatcher i SDHL.

Kommande matcher

2024.09.27, 19.00 I Frölunda HC - Djurgården IF (Biljetter)
2024.10.02, 18.00 I Linköping HC - Frölunda HC
2024.10.11, 19.00 I Leksand IF - Frölunda HC

Matchstatistik

Frölunda HC – Linköping HC 4–2
Skott:
 (40-17 (7-6, 24-5, 10-6)
PIM: 2-4 (2-2, 0-2, 0-0)
Åskådare: 839

Period 1
-

Period 2
0-1 (20:26) I Haruka Toko (Sara Hjalmarsson, Lindsey Agnew)
1-1 (22:01) | Elisa Holopainen (Michelle Karvinen, Hanna Olsson)
2-1 (25:21) | Michelle Karvinen (Straff)
2-2 (36:35) I  Marthe Pabsdorff Brunvold (Sara Hjalmarsson)

Period 3
3-2 (52:20) I Hanna Olsson
4-2 (57:41) I Elisa Holopainen (Michelle Karvinen)

Så ställde Frölunda upp:

Michelle Karvinen - Hanna Olsson - Elisa Holopainen

Edit Danielsson - Sofie Lundin - Andrea Dalen

Felizia Wikner Zienkiewicz - Linnéa Pettersson Dove  - Emilia Vesa 
Ella Thorbard - Emilia Bergeby Hallbeck

Nathalie Lidman - Sanni Rantala

Paula Bergström - Maja Beverin

Alva Johnsson - Nellie Svensson

Maja Helge

(Stephanie Neatby)

Hanna Bernhardsson
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR