Frölundaprodukt vänder hem

Publicerad: 2024-07-20
FHC HERR
Nästa förstärkning på forwardsidan är klar. Frölundaprodukten Linus Weissbach, 26, lämnar USA och kommer hem till Göteborg för spel i SHL. Forwarden spetsar till laget i minst två säsonger.
– Det här ska bli riktigt roligt och det är en pojkdröm som uppfylls, säger han.

Sedan Frölunda HC tappat poängspelarna Malte Strömwall och Jere Innala har sportchef Fredrik Sjöström letat febrilt efter ersättare på spelarmarknaden. Först presenterades finländske stjärnan Arttu Ruotsalainen. Nu kommer nästa. Göteborgaren Linus Weissbach, med Frölunda HC som moderklubb, ansluter laget.

– Vi har tappat två offensivt skickliga spelare i Malte och Jere. Vi ville få in offensiv skicklighet och ”Weiss” är just det. Han är en skicklig forward med bra ”speed” och spelar som en mönsterbrytare. Han passar det vi ville ha. Vi har legat på honom ett tag och visste att vi behövde vänta på en del andra parametrar innan han skulle kunna välja oss (Linus har varit free agent i Nordamerika). Men det gjorde han och det är vi glada för, säger Fredrik Sjöström, sportchef.

Linus Weissbach lämnade Frölunda HC:s akademi efter säsongen 15/16 för en karriär i Nordamerika. Ett år i juniorligan blev till fyra år på college som avslutades med tre säsonger i AHL och Rochester Americans. 2016 vann Linus J18 SM-guld med Frölunda HC och den sista säsongen i Göteborg fick han spela en match med a-laget. 

Sjöström igen:

– Vi har följt honom ett tag och sett honom spela på plats i USA under förra säsongen. Han har spelat fyra år på college och sen gjort tre bra år i Rochester (AHL). Sedan han lämnade Göteborg har han verkligen tagit steg och sitt spel till nya höjder. Linus är en kille på uppåtgående trend som kommer att bidra till oss.

"Gillar att åka spårvagn"

Själv kommenterar 26-årige Linus Weissbach det nya kontraktet så här:

– Det har alltid varit en dröm att spela för Frölunda i Scandinavium och jag har sett fram emot det. Nu passade det bra i min karriär och jag är glad att det klaffade. Det var ett tag sedan jag var hemma så det är fler än jag som är glada för detta, säger han med ett skratt.

– Jag har tidigare spelat med Filip Cederqvist och Arttu Ruotsalainen borta i USA, annars är det många nya ansikten och spelare att lära känna. Nicklas Lasu var så klart på plats den enda A-lagsmatchen jag fick spela innan jag åkte.

Nu när du kommer hem till Göteborg, vad blir det första du gör? Har du några smultronställen?

– Jag gillar att åka spårvagn, det är min grej när jag kommer hem. Det saknar man där borta, säger han.

Kontraktet gäller kommande två säsonger.

Linus Weissbach
Ålder: 26.
Längd: 175 cm.
Vikt: 79 kg.
Position: Forward.
Skjuter: Vänster.
Tröjnummer: 9
Moderklubb: Frölunda HC.
Klubbar: Frölunda HC, Tri-City Storm (USHL), Univ. Of Wisconsin (NCAA), Rochester Americans (AHL)

Övrig fakta: Linus Weissbach blir den sjunde spelaren med Frölunda HC som moderklubb att skriva ett a-lagskontrakt för klubben. Senaste spelaren att nå hela vägen var Lucas Raymond och innan honom har Johan Witehall, bröderna Jonas och Joacim Esbjörs, Johan Sundström och Fredrik Pettersson gjort samma sak.

Jonas Andersson
STOLTA HUVUDPARTNERS
OFFICIELL LEVERANTÖR