Trevlig start på året

Publicerad: 2024-01-04
Max Friberg gjorde två mål när Frölunda HC 4-2-besegrade Färjestad BK i Karlstad.

Frölunda HC var pigga, riviga och stod upp mot serieledande Färjestad BK med en frenetisk forecheck, skarpt framåtdriv och en vass Lars Johansson mellan stolparna. Gästerna ifrån Göteborg var hetare inledningsvis och skapade ett par skarpa målchanser tidigt, den vassaste kanske när Jayden Halbgewachs fick pucken i en kontring och så när överlistade Färjestads inlånade målvakt Tobias Normann längs isen. Istället tog sig Färjestad in i leken successivt och ungefär halvvägs in i den första perioden var Lucas Forsell först fram på en retur på Joel Nyströms skott och rakade in 1-0 bakom Lars Johansson.

Faktum är att den första och den andra perioden var rätt snarlika varandra, där Frölunda inledde piggast, skapade en del vassa lägen men saknade skärpan i avslutslägena medan Färjestad kom in i grejerna över tid, men med skillnaden att den andra perioden skulle gå mer åt Frölundas favör, så även resultatmässigt.

Med dryga kvarten spelad av den andra perioden kontrade Frölunda, fick med sig många spelare och Adam Brodecki hittade fram till Nicklas Lasu, som från nära håll skickade in pucken direkt och såg till att den andra perioden slutade med 1-1 på resultattavlan.

- Vi känns pigga. Alla är ute på isen för att göra skillnad och när det blir fel så hjälps vi åt. Det är en skön känsla att ha när man kommer till Karlstad och det är inte så ofta det känns så när man är här, så det är härligt, menade Nicklas Lasu i TV4 efter period 2.

Tredje raka mot Färjestad

Halvvägs in i den tredje perioden skulle Frölunda koppla ett grepp om matchen efter två mål inom loppet av två minuter. Först när Linus Nässén höll undan sin motspelare på ett starkt vis, brötade sig in i slottet och skickade in pucken bakom en (av Max Friberg) skymd Tobias Normann till 2-1. Sedan var det just Friberg som stack på kontring, tog pucken mot mål, förbi en Färjestadback och in mellan benen på Normann och såg till att gästerna hade en tvåmålsledning.

Färjestad skapade inte mycket under minuterna efter Frölundas mål utan kändes skapligt avväpnade - men så visades Erik Borg ut med 4,5 minut kvar att spela och då kom värmlänningarna igång på riktigt. I det numerära överläget högg Per Åslund på en retur framför mål och hade lite tur när pucken styrdes via en Frölundaskridsko in i mål till 2-3 - och Färjestad var med i grejerna.

I matchens slutskede var hemmalagets målskicklige Victor Ejdsell först framme på en retur och hade snudd på helt öppet mål för en kvittering, men avslutet gick precis utanför och en lika vass möjlighet för kvittering skulle inte Färjestad vaska fram. Max Friberg blev istället tvåmålsskytt när han i slutminuten lyfte in pucken i tom bur och fastställde slutresultatet 2-4, vilket innebär att Frölunda plockade med samtliga tre poäng och tog tredje raka segern mot Färjestad den här säsongen.

- Jag tycker att vi visade ett bra tålamod i vårt spel i dag. Det tog lång tid innan kvitteringen väl kom, men när den väl satt så var den välförtjänt. I tredje jobbade vi tålmodigt och till slut bar det frukt. Det känns bra, menade Max Friberg efter slutsignalen och utvecklade:

- Schweizresan var nog väldigt bra för oss. Inte bara tränings- och matchmässigt utan även hur vi verkligen fick umgås och komma ihop som människor och grupp. Jag tror att det blir enklare då att sätta krav på varandra och göra det bästa av den trupp vi har, avslutade Max.