Ärrat premiärlejon

Publicerad: 2024-09-20
FHC HERR
16 säsonger och snart 900 matcher – Nicklas Lasu vet hur man tacklar en premiär.

Han har bokstavligen spelat sedan David Edstrom, Noah Dower Nilsson, Isac Born och Albin Sundin gick i blöjor – han har till och med spelat med Albins pappa, takhängde Ronnie Sundin.

Han har lirat med Oscar Ackeström, Niklas Andersson, Jonas Johnsson, Tomi Kallio, Ryan Lasch, och Joel Lundqvist och är den röda tråd som binder samman dagens Frölunda med dåtidens.

I 16 säsonger har han representerat herrlaget, det kunde varit 18 om han inte valt att lämna för finska Kärpät i två säsonger.

Nicklas Lasu är Frölunda HC in och ut – en väderbiten trotjänare och kulturbärare, snudd på relik, som är fostrad i den gamla skolan och fortfarande verkar i den nya.

Han om någon borde veta hur man tar sig an SHL-premiär.

- Ja, det har blivit en del. Många bra och en del sämre och det är en speciell utmaning. Man har laddat länge, byggt upp något och det är lätt att stoppa huvudet i armhålan och bara köra, säger 34-åringen som under åren lärt sig att hantera den där uppumpade anspänningen som säsongens första match bär med sig:

- Man måste coola ner sig. Ta ner energin en aning och tävla kontrollerat. Allt kommer inte vara perfekt, allt kommer inte att fungera. Det är bara att acceptera och fokusera på vad man själv skall göra och försöka få det rätt. Det är det vi äldre spelare trycker ut i laget.

Med en lång karriär kommer många matcher, speciellt för den som undviker allvarliga skador. Det har Nicklas Lasu gjort och med 890 tävlingsmatcher för Frölunda når han snart ytterligare en milstolpe och med en säsong till i kontraktet är 1 000 inom räckhåll, en mycket imponerande siffra, inte bara i det egnaklubbperspektivet.

Redan nu är Nicklas Lasu ohotad tvåa på Frölundas flest matcher-lista – bara Joel Lundqvist har fler, 1 270 – och det är få om någon som under överskådlig tid kommer att nå upp till det antalet.

- Jag fokuserar inte så mycket på hur många matcher jag spelat, men det poppar upp då och då, som när jag gick om Ronnie (Sundin). Och jag vet att jag snart når 900, men inte specifikt när. Att komma upp i 1 000 skulle vara otroligt hedrande och kul. 1 270 är långt bort, i min ålder tar man en säsong i taget.

Den som går igenom Nicklas Lasus statistik upptäcker att han missar väldigt få matcher. Säsong efter säsong tuggar han på och kasserar in och det förvånar en aning med tanke på spelstilen. Egentligen inga längre skadeuppehåll någon gång, inte ens någon influensa-vecka här eller där.

- Jag har varit förskonad och jag tror det beror på två saker. Jag går alltid in 100 procent i varje situation och är därför alltid redo. Och jag har alltid lagt stort värde i att spela, laget skall kunna räkna med mig, förklarar han, men erkänner att han för den skull inte varit helt tipp topp i alla matcher:

- Jag har spelat skadad och sjuk, men vill vara typen som ”Comes to play every night”. Min inställning är att det är bättre att jag spelar på 80 procent än inte alls.

Med förarbetet avklarat och premiären om hörnet ställs Frölunda HC på lördag inför en förväntansfull publik och potent motstånd för första gången på nästan fem månader. Det är ett delvis nytt lag som tar sig an en ny SHL-säsong, dessutom tränaren Roger Rönnbergs sista i föreningen.

- Så här års är det alltid intressant. Hur kommer vi se ut, vad kan den och den bidra med och så vidare. Vårt spel under Roger (Rönnberg) har utvecklats hela tiden och det är ju kul att en 34-åring fortfarande kan lära sig. Med åren har vi spelare fått ta ett större ansvar och jag måste säga att vi är en driven grupp. Det här blir spännande.

Frölunda möter Leksand i Scandinavium i SHL-premiären på lördagseftermiddagen, nedsläpp 15.15.

Biljetter till matchen går att köpa på följande länk:

https://fhc.tmtickets.se/Events

Nicklas Lasu

Ålder: 34 år.

Position: Center.

Skjuter: Vänster.

Nummer: 31.

Moderklubb: Mölndal Hockey.

Klubbar: Frölunda HC, Borås HC, Kärpät.

Säsonger i Frölunda: 16.

Matcher i Frölunda: 890.

Meriter: Ett SM-guld (2016), tre Champions League-titlar (2016, 2017, 2020), finsk mästare (2018).

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS