KRÖNIKA: Den segern behövdes

Publicerad: 2023-09-20
FHC HERR
När Frölunda förlorade i premiären mot Timrå kom några av de avgörande misstagen från rutinerade spelare.
När samma lag fick 12 044 att jubla i Scandinavium under och efter mötet med Leksand två dagar senare var det spelare med massor av matcher innanför bältet som nästan fick taket att lyfta.

Däribland den nye kaptenen, Max Friberg, som fick en flygande start som ledare för laget på hemmaplan. Timrå var, på papperet, inte det värsta motståndet när säsongen drog i gång. Men teori och praktik går inte alltid hand i hand, Timrå har två år i rad besegrat Frölunda i öppningsmatchen; 3–2 efter straffar i Scandinavium förra året och 2–4 i Medelpad i torsdags.

Årets förlust i premiären var för övrigt den tredje i rad eftersom det blev 2–4 hemma mot Brynäs 2021.

Vad som gjorde att det hackade även i årets premiär är svårt att säga. Men det beror definitivt inte på att det fuskats med förberedelserna. Spelarna har tränat hårt och målinriktat med sikte på seriestarten. Och Timrå var förstås noga kartlagt, med tanke på att varje byte nu för tiden finns på film finns det inga stora hemligheter. Det som jag tyckte mig se var överambition, spelarna ville väldigt mycket överallt på isen – då låste det sig. Det tappades puckar lite här och där. Försvaret, som Roger Rönnberg bedömer som det kanske bästa han har haft i Frölunda, såg inte ut att vara riktigt redo.

För när Frölunda mötte Timrå i säsongens första match var det en del som inte funkade. Den ombyggda guldfavoriten från Göteborg skulle visa upp sitt nya, rakare spel. Komma snabbare till mål, göra fler mål. Och försäsongen hade visat att det med Henrik Tömmernes som styrman vid blålinjen och skarpskyttarna Jere Innala och Malte Strömwall på var sin sida även skulle kunna bli ordning på förra årets sorgebarn, powerplayspelet.

Timrås Tim Erixon hjälpte Frölunda till vad som såg ut att bli en flygande start på säsongen genom att vara vårdslös och dra på sig en utvisning redan efter 1.17. Ett sånt läge som man kan längta efter. Och så går det fullständigt åt skogen. Tömmernes slarvar med en passning just vid blå linjen. Efter 21 sekunder med en man mer på banan ligger Frölunda under med 0–1.

Någon mer chans till numerärt överläge fick inte Frölunda medan Timrå även gjorde två mål i pp.

På vägen mot 2–4-förlusten kan man bland annat notera följande:

Landslagsmålvakten Lasse Johansson byttes ut efter 0–3 i första perioden – men i sanningens namn var det inte mycket till hjälp han fick av utespelarna.

När Frölunda efter Nicklas Lasus 1–3-reducering i den tredje perioden gick för ytterligare ett mål var det två rutinerade Frölunda-spelare som gav Timrå fem mot tre-läget som de omsatte i avgörande 4–1. Christian Folin slarvade med en tackling, Lasu drog i pucken med handen efter att ha fallit vid en tekning – två minuter var i utvisningsbåset. Samtidigt.

Man pratar ofta om hur skönt det är att kunna hålla rutinerade spelare i handen, men i den här premiären vägde rutinen inte speciellt tungt för Frölunda. 

Förhoppningsfulla Frölunda-supportrar förvandlades under drygt två torsdagstimmar till bekymrade Frölunda-supportrar. 

”Var fanns alla så kallade ’stjärnor’, var fanns all jävlar anamma?”, undrade Frölunda-ikonen Anders Broström på Facebook.

Men när 12 044 fyllde Scandinavium i lördags och skapade en massiv ljudmassa inför mötet med Leksand fanns inget tvivel på läktarna. Nu skulle Leksand få betala för förlusten mot Timrå.

Och så bjuder hemmaspelarna på en första period som… Resultatmässigt var det inte i nivå med den första i Timrå, men där fanns en del som fick supportrarna att återigen fundera på om de har misstagit sig på Frölundas kapacitet den här säsongen.

Precis som i premiären fick motståndarna göra 1–0 i första perioden – när Frölunda hade en man mer på banan, däribland nygamle stjärnbacken Henrik Tömmernes. Och trots två man mer på isen under en dryg minut blev det inget mål. 

En eller två matcher i början behöver inte definiera en säsong, men de kan göra det. Ur olika perspektiv. Spelarna kan börja tvivla på sig själva. Publiken börjar undra om det ska gå lika knackigt i år igen. Och jag undrar hur skakigt det hade blivit om det fortsatt som i premiären.

Men de tankarna kan vi släppa helt nu. För i den andra perioden kom lyftet. När matchen vändes gjorde visserligen unge Isac Born det andra målet, men Calle Klingberg styrde och tryckte in ettan och fyran. Max Friberg pricksköt in det tredje målet och styrde in det femte – på passning från Henrik Tömmernes.

Klingbergs 4–2 kom dessutom i pp – med Tömmernes på isen. Och Lasse Johansson vann målvaktsmatchen mot Mantas Armalis.

Det som började så skakigt blev till slut en klang- och jubelhistoria med de rutinerade i spetsen. Bland annat den nyblivne lagkaptenen Max Friberg som inför hemmapubliken fick en kanonstart på sitt ledarskap. Och Henrik Tömmernes visade vid flera tillfällen att han har kapacitet att leva upp till alla förväntningar. 

Vändningen mot Leksand var exakt vad både spelare och supportrar behövde. Frölunda är med i matchen.

Krönikör Stefan Nilsson
STOLTA HUVUDPARTNERS