Frölunda med SLO

Publicerad: 2024-06-10
FHC
Viktor Mark får tjänsten som SLO i Frölunda HC.

Fotbollen har haft det i många år och nu går Frölunda den vägen också – i mitten av augusti börjar Viktor Mark sin tjänst som SLO i Frölunda HC.

- Kul. En viktig roll och den självklara bryggan mellan föreningen och supportrar och publik. Jag kommer att sträva efter en större förståelse och öppnare dialog mellan parterna och med min bakgrund vet jag att en SLO behövs, säger Viktor Mark som under många år varit en aktiv del av Frölundas klacksektion.

I åtta år (2014 till 2022) var han ordförande för supporterföreningen Sektion 84 och har de senaste åren suttit i intresseorganisationen Svenska hockeysupporterunionens styrelse, ett uppdrag han har lämnat.

- Jag tycker den bakgrunden är en stor fördel. Jag har ett brett kontaktnät inom supporterkollektivet och känner alla – Frölundas personal, arenapersonalen, polisen med flera, förklarar Mark.

Att du är förknippad med S84, hur ser du på det?

- Det ser jag inte som något problem alls och jag är inte rädd för att ta obekväma beslut om det skulle behövas. Som SLO arbetar jag för Frölunda och det handlar om att vara professionell. Mitt arbete går ut på att ha en öppen dialog med supportrar från alla grupperingar och jag känner personer i både S84 och Goa Gubbar.

Du har varit avstängd från Scandinavium under en period, kommentar?

- Jag gjorde fel, accepterade och tog mitt straff. Den händelsen är passé, samtidigt som jag är en erfarenhet rikare. Jag vet var gränsen går.

Frölundas säkerhetsansvarige Karl Nordberg förklarar SLO-spåret och valet av Viktor Mark så här:

- Vi behöver en SLO främst för att få in kunskap och lyhördhet från supporterleden, och att även ha en ambassadör för publiken i stort. Vi hade två vägar att gå. Dels att välja en helt grön person där vi kunde skapa en SLO utifrån vad klubben vill, eller ta någon med bakgrund i supporterkulturen. Till slut valde vi det senare. Efter lång och utdragen process och flera bra kandidater föll till slut valet på Viktor. I rekryteringsprocessen har flera funktioner i Frölunda HC varit med och representanter från Goa Gubbar och S84. Fler supportrar har dessutom fått komma till tals för att skapa en så bred referens som möjligt.

SLO är en förkortning av engelskans Supporter liaison officer och så här ser Frölundas kravspecifikation för rollen ut:

”En SLO ska fungera som en brygga mellan klubb och supportrar. En SLO kan ha en mängd olika ansvarsområden. Frölunda HC ser främst att en SLO ska vara behjälplig med insikter i hur man utvecklar supporterkulturen under och i samband med matcher, men även hjälper till med klubbens kommunikation till supportrar och skapar förståelse för hur Frölunda HC fungerar, verkar, och vilka förutsättningar som finns. Hur Frölunda HC får en mer aktiv publik även på långsidorna kommer att bli en stor fråga framöver”.

Peter Kymmer
STOLTA HUVUDPARTNERS