Ny seger över Färjestad – extrapoängen till Frölunda

Publicerad: 2023-11-04
FCH HERR
Två mållösa perioder och en fylld av utvisningar – och två mål. Rivalmötet med Färjestad gick till förlängning, där Nicklas Lasu och Frölunda fick sista ordet.
– Vi behövde plusminuter idag för att vinna. Men tillslut rinner det vår väg och vi vinner matchen, säger Christian Folin, efter segern.

Första perioden i mötet mellan Frölunda och Färjestad blev en jämn sådan, där spelet i ett högt tempo bytte anfallen gång efter annan. Första riktigt vassa läget stod Noah Hasa för efter dryga tre minuters spel. Gästerna från Värmland var näst på tur att testa motståndarnas målvakt. Men Lars Johansson stod stabilt vid avslutet och höll tätt när skottet kom.

Matchens första utvisning drabbade Frölunda, halvvägs in i perioden åkte Henirik Tömmernes ut för tripping, men FHC dödade av den första delen av underläget och stod sedan emot 40 sekunders hård press av gästerna.

Första powerplay för Frölunda kom fyra minuter senare efter att gästernas Linus Johansson fick åka och sätta sig två minuter för tripping. Bortsett från ett skott i utsidan stolpen stod Färjestad även dom starkt i sin boxplay. Den första perioden slutade mållös och lagen gick in i andra med jakten på att spräcka nollan.

Utvisningarnas period

Frölunda kom ut aggressivt och skapade oreda framför gästernas mål nästan direkt i den andra perioden men det utan att riktigt lyckas få till avsluten. Det tog sen inte många minuter för Färjestad att jobba sig tillbaka in i matchtempot och åter igen var det jämnt nere på isen.

Då kom det som fick Scandinavium att explodera.

Niklas Lasu fri mot Lindbom och 1-0 till Frölunda.

Inte många minuter senare fanns bud på utökad ledning, när FBK slarvade framför eget mål, var det nära att Färjestad stod för en rejäl miss och självmål. Men ett vaket agerande av Carl Lindom mellan stolparna och det hela slutade bara med tekning i offensiv zon.

Den avslutande halvan av mittenperioden präglades av utvisningar.

Sju och en halv minut in i mittenperioden kom FBK:s andra utvisning i matchen och Frölunda skulle få en ny chans till ett bättre powerplay än det senaste. Det började däremot inge bra, med en felpass och rensning från Färjestad. Men bättre skulle det bli – om så bara för en kort stund. Ett avslut och en retur ut framför Lindbom fick publiken att dra efter andan, men gästerna fick tillslut petat undan.

Med 20 sekunder kvar av utvisningen fick FHC för första gången fast spelet i offensiven däremot kom man aldrig till ett avslut.

Istället skulle rollerna i princip så fort Färjestad blev fulltaliga, bli omvända. Gästerna tog upp pucken in i Frölundas zon direkt när man blev fulltaligt och bara minuten senare fick Nicklas Lasu åka och sätta sig för tripping.

Närmst en kvittering då kom Nygren när han bröt in mot Johansson. Men mer än så kom inte från FBK. Även Frölunda fortsatte visa upp en stark boxplay.

Så när Frölunda blev fulltaliga, ja då upprepade sig mönstret. Färjestad drog på sig ännu en utvisning, den här gången ett lagstraff för för många man på isen.

Med åtta minuter kvar av andra perioden stod Frölunda i sitt andra powerplay inom loppet av fem minuter.

Lasse Johansson räddade då FHC från att åka på ett bakåtmål. När Färjestad kom på en omställning stod Johansson för en benparad. Något vasst avslut kom aldrig från hemmalaget.

Fortsatt spel i numerärt underläge

Det var inte slut på utvisningarna efter det, nej. Färjestads Per Åslund kom i friläge och föll när Filip Hasa jagade på bakom, vilket resulterade i att Hasa visades ut för hakning. Inför sitt tredje powerplay på kort tid tog Färjestad time out, vilket gav båda lagen en chans att samla sig.

En fladdrig puck från David Tomasek var nära att leta sig in men gled strax utanför bortre stolpen.

I sekvensen senare var det just Tomasek som så till att gästerna skulle få spela 5 mot 3. Max Lindroth hakade tag i FBK-spelaren när han bröt in mot mål och fick göra Hasa sällskap i utvisningsbåset.

Det starka boxplay spelet stod sig för FHC och Frölunda hade till och med läge att utöka till 2-0 genom Gustav Rydahl som blev levererad en pass helt omarkerad framför mål. Frölunda såg sen ut att gå mot pausvila med en intakt ettmålsledning, men så med knappa minuten kvar kom kvitteringen.

Ny mållös period

Inledningen på tredje perioden blev mer lik den första. Spelarna höll sig på isen och spelet vände mest fram och tillbaka vid mittzon.

Halvvägs in på tredje perioden var det mer och mer Färjestad, även om FCH i många stunder lyckades resan undan när det hettade till. Men så skiftade matchbilden och när fem minuter återstod var det Frölunda som började ta för sig mer i offensiven.

Lasu fick pucken felvänd framför mål, försökte vända runt men fick inte tillräcklig kontroll på pucken när avslutet skulle komma. Det stod också två grönvita vägen och tryckte på. I nästa byta fortsatte Max Lindroth skicka puckar mot mål från blå och Frölunda började befästa mer tid i offensiven.

Med två minuter kvar av tredje perioden begärde Frölunda time out. Det gav dock ingen vidare utdelning och den tredje perioden blev, precis som den första, mållös.

Snabbt avgörande

I förlängningen kom Färjestad med det första avslutet och Lasse Johansson därmed första räddningen, när Frölundakeepern skickade ut högerbenet och stötte undan skottet.

Sen handlade allt om FHC.

Henrik Tömmernes trampade runt köksvägen och skickade en puck in framför mål mot Max Lindroth men den gled förbi och något skott kom inte. Men Frölunda hade sen flertalet chansen till och fortsatte sätta press på gästerna som hade svårt att ta sig ur egen zon.

Det var hemmalaget som startade förlängningen bäst och avslutade starkast när Nicklas Lasu styrde in segermålet 2-1.

– Det är små marginaler men de senaste veckorna sen vi mötte förpestad senast har vi spelat bättre och höjt nivå och tävlingen i hela spelet. Jag tycker vi kommer ut idag och spelar en ganska gedigen match på hemmaplan. Sen leder dom serien av en anledning och är tuffa att slå, men vi behövde sex plusminuter idag för att vinna. Men tillslut ruiner det våran väg och vi vinner matchen, säger Christian Folin och hyllar sin lagkamrat, och matchvinnaren Nicklas Lasu.

– Det är kul att han får utdelning, han var jävligt sur i veckan senast vi vann, klagade lite på att han inte gjorde mål och lite sådana grejer. Men han bidrar så jädra mycket i spelet, han vinner tekningar, är jobbig att möta.